Dlho som rozmýšľala, ako kapra pripraviť a nakoniec som našla, myslím, úplne geniálnu kombináciu. Veľmi chutilo.
Čo potrebujeme (2-3 porcie):
1 filet z kapra
2 polievkové lyžice mletej červenej papriky
1 polievková lyžica drvenej rasce
3/4 polievkovej lyžice soli
50 g ghee/prepusteného masla
petržlenová vňať
marinovaná uhorka v kôprovom slanom náleve
1 uhorka, nakrájaná na veľmi tenké kolieska
2 polievkové lyžice nakrájaného kôpru
1/2 polievkovej lyžice hnedého cukru
25 ml vinného octu
10 ml citróna
2 čajové lyžičky soli
1/4 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
citrónová omáčka
1 žĺtko
50 g masla, rozpusteného
1 polievková lyžica šťavy z citrónu
soľ
biele víno
citrónová šťava na ochutenie
Postup:
Pripravíme si uhorkový šalát. Uhorky posypeme soľou, kôprom, mletým čiernym korení a cukrom. Zalejeme vinným octom a citrónovou šťavou, dôkladne premiešame a necháme marinovaťpol hodiny v chladničke.
Medzičasom vyhrejeme rúru na 180 °C.
Filet z kapra umyjeme a osušíme.
Zmiešame mletú červenú papriku, rascu a soľ. Kapra v zmesi obalíme. Položíme na pekáč s papierom na pečenie. Pod kapra vložíme petržlenovú vňať. Rozpusteným maslom polejeme celý povrch kapra.
Vložíme do rúry a pečieme 15 minút. Zvýšime teplotu na 210 °C a pečieme ďalších 15 minút, kým nie je koža kapra chrumkavá.
Medzičasom pripravíme citrónovú omáčku. Žĺtko zmiešame v nerezovej nádobe/hrnci s citrónovou šťavou tak, že šťavu kvapkáme pomaly za stáleho šľahania k žĺtku. Pripravíme si vodný kúpeľ. V hrnci privedieme vodu k varu, stlmíme plameň a vložíme do neho misku/hrniec so žĺtkom. Žĺtko šľaháme, kým nezačne hustnúť. Odstavíme z kúpeľa a všľaháme pomaličky rozpustené maslo. Vložíme opäť do kúpeľa a došľaháme. Omáčka by mala mať hustejšiu konzistenciu. Dochutíme soľou, citrónovou šťavou a kvapkou bieleho vína. Uskladníme v chladničke.
Upečeného kapra servírujeme na marinovanej uhorke spolu s citrónovou omáčkou. Dobrú chuť.
Tagged citrón, kapor, kôpor, uhorky, vinný ocot