Varíme Paleo

Kvašáky

 

IMG_3816aŠup šup na tržnicu pre uhorky nakladačky, kôpor, viničné listy na podporu kvasenia, chren a pár guľôčok koriandru… potom už len nájsť v špajze vhodný pohár na naloženie a po 10 dňoch máte doma chrumkavé, akurátne kyslé kvašáky. Takto nakladané uhorky sú plné blahodarných probiotických kultúr.

 

 

 

 

 

Čo potrebujeme:

cca 1,2 kg nakladačiek (uhorky musia byť čerstvé, tvrdé, nie staré mäkké)
kôpor aj s kvetom (nemusíte sa báť dať viac kôpru)
6 viničných listov
10 guľôčok koriandru
3 cm chrenu, nakrájaný na kolieska
1,5 polievkovej lyžice soli na dvojlitrový pohár
voda

Príprava:

Uhorky dôkladne umyjeme, očistíme. Opláchneme aj kôpor a viničné listy.

Dáme si zohrievať vodu. Keď príde k varu, odstavíme z plynu.

Na spodok dvojlitrovej fľaše (ja som mala z IKEA) naukladáme polovicu viničných listov, na ktoré potom vrstvíme uhorky. Uhorky musia byť vedľa seba naukladané na tesno. Uhorky prekladáme kôprom a chrenom. Na vrch uhoriek naukladáme opäť viničné listy. Nakoniec prisypeme soľ a celé zalejeme vlažnou vodou.

Uhorky a optimálne aj viničné listy musia byť ponorené pod hladinu nálevu, preto je dobré, ak sú vo fľaši naukladané na veľmi tesno. Inak budú plávať k hladine a môžu sa pokaziť. Ak sa nám nedarí uhorky držať pod hladinou, zaťažíme ich napríklad umytým kameňom. Hladina vody by mala byť minimálne 2-3 cm pod uzáverom.

Nádobu uzatvoríme a necháme v špajze kvasiť cca 10 dní (dĺžka kvasenia závisí od vašej chuti, kvašáky sú hotové vtedy, keď majú pre vás optimálnu chuť, kyslosť).

Ja som prvé dni pohár sem tam pootvorila, aby vyšli “bublinky”. Miesto takéhoto pevného zatvárania však môžete použiť aj obyčajné poháre, ktoré prikryjete tanierom, alebo celofánom uchyteným gumičkou. Potom sa nemusíte o otváranie starať. Uhorky by mali začať kvasiť už na druhý deň, ak je kvasenie búrlivejšie, môže vám nálev pretekať von, preto je dobré si pohár podložiť handrou.

Kvasením sa nálev zakaľuje. Behom kvasenia sa môže vytvoriť biela pena na povrchu, biele usadeniny na uhorkách alebo na spodku fľaše. Nič z toho nie je na závadu. Keď sú uhorky pre vás optimálne kyslé, vyberte ich z fľaše, očistite ich a preložte do inej nádoby. Ak máte radi nálev, preceďte ho cez uhorky a uskladnite v chladničke.

IMG_3787IMG_3790IMG_3816aIMG_3817aIMG_4338a

Print Friendly

Tagged ,

Related Posts

2 thoughts on “Kvašáky

    • Mirka Post author

      Dobrý deň, na dne sa usádza kultúra kvasiniek, ktorá nie je na závadu. Je na vás, či ju v náleve necháte alebo ju odstránite precedením cez sitko s plátnom. Vyskúšajte a uvidíte, čo na to váš tráviaci systém.

       
      Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *