Varíme Paleo

Orechovo-(makovo)-(kokosovo)-ďatľové guľky

 

vhodné pre: klasické paleo
potenciálne problematické potraviny: orechy

IMG_0430
Orechy, ďatle, mak, goji, kokosový tuk, citrónová kôra, strúhaný kokos. To všetko sa dá použiť na prípravu týchto guliek. Aj keď sa môže na prvý pohlaď zdať, že ide o vianočný recept, nie je to tak. Tento snack si doma pripravujte kedykoľvek, keď máte chuť na niečo sladké a zároveň zdravé.

Postup je veľmi jednoduchý a rýchly. Môj recept je však skôr ilustratívny, veľmi závisí, aké datle použijete. Ja som mala dva druhy. Jedny čerstvé, mäsité, sladké, s výraznou chuťou. Tie oveľa intenzívnejšie sladili a tiež “lepili” lepšie hmotu. Nebolo v takom prípade treba pridávať kokosový tuk a taktiež ich nebolo potrebné také množstvo ako ďatlí druhého typu, ktoré boli menej sladké a suchšie, viac vláknité. To boli medjool ďatle. Tie sa ale zase vyznačovali oveľa jemnejšou chuťou, ktorá neprebíjala ďalšie ingrediencie. Oboje ďatle sa odlišovali aj cenou. 200 g medjool ďatlí stálo 3,99 eur (Terno). Ďatle čerstvé, ktoré treba držať v chladničke, stáli 3,99 eur/500g. Kupované boli v obchode s arabskými potravinami.

Princíp prípravy je napriek týmto možným odlišnostiam veľmi jednoduchý. Cieľom je pripraviť hmotu, z ktorej sa dajú bezproblémovo vytvarovať guľky. Základom pritom sú na jemno drvené orechy rozmixované s ďatľami. Ako som spomínala vyššie, množstvo ďatlí závisí najmä na miere ich sladkosti. Je dobré ich preto pridávať k orechom (kokosu, maku) postupne a zmes ochutnávať. Keď nám vyhovuje chuť zmesi, konzistenciu upravíme pomocou rozpusteného kokosového oleja. Z pripravenej zmesi formujeme potom guľky, ktoré môžeme ale nemusíme obaliť v mletých orechoch, strúhanom kokose, alebo v zmesi na jemno rozdrveného kokosu a rozdrvenej goji.

Včera som pripravila niekoľko variantov guliek a aby ste mali konkrétnu predstavu, nižšie nájdete recepty, ktoré môžu byť pre vás inšpiráciou. Nebojte sa s nimi experimentovať. Čo sa týka našich preferencií, u nás vyhrala makovo-orechový variant.

Orechy/čerstvé ďatle (cca 10 menších ks)

1/2 hrnčeka (50g) vlašských orechov
4 ks (50g) čerstvé ďatle
1 polievková lyžica rozpusteného kokosového oleja (podľa konzistencie)
mleté orechy na obalenie

Orechy/medjool ďatle (cca 6 menších ks)

1/2 hrnčeka (50g) vlašských orechov
6 ks (150g) medjool ďatle
1 polievková lyžica rozpusteného kokosového oleja (podľa konzistencie)
mleté orechy na obalenie

Orechy/čerstvé ďatle/goji (cca 10 menších ks)

1/2 hrnčeka (50g) vlašských orechov
4 ks (50g) čerstvé ďatle
1 čajová lyžička sušených goji
rozmixované sušené goji + strúhaný kokos na obalenie (osobne preferujem miesto strúhaného kokosu použiť kokosové lupienky, ktoré rozmixujem)

Orechy/čerstvé ďatle/kokos (cca 8 menších ks)

1/4 hrnčeka (25g) vlašských orechov
4 ks (50g) čerstvé ďatle
1/4 hrnčeka kokosových lupienkov alebo strúhaného kokosu
strúhaný kokos na obalenie (príp. rozmixované kokosové lupienky)

Orechy/čerstvé ďatle/citrónová kôra (cca 12 menších ks)

50g na hrubo nasekaných orechov
50g na jmeno nasekaných orechov
4 ks (50g) čerstvé ďatle
citrónová kôra z dvoch bio citrónov
4 čajové lyžičky pomarančovej šťavy
1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
1 polievková lyžica rozpusteného kokosového oleja

Orechy/medjool ďatle/mak (cca 12 menších ks)

1/4 hrnčeka (25g) mletého maku
1/2 hrnčeka (50 g) vlašských orechov
5 ks (cca 120g)  medjool ďatlí
2-3 polievkové lyžice rozpusteného kokosového oleja

Pred prípravou si prečítajte úvodný text. Základný princíp je ale následovný: V mixéri (sekáčik) rozdrvíme na jemno orechy (príp. spolu s nimi aj kokosové lupienky, strúhaný kokos, goji, mletý mak). Pridáme postupne ďatle a dôkladne rozmixujeme. Sledujeme chuť/sladkosť zmesi. Podľa chuti môžeme pridať rôzne korenia, strúhanú citrónovú kôru apod. Podľa konzistencie pridáme kokosový olej tak, aby sa dali zo zmesi tvoriť bezproblémovo guľky. Hmota by sa nemala lepiť na ruky. Guľky môžeme obaliť v strúhanom kokose, mletých orechoch príp. v rozdrvených sušených goji. Uchovávame v chlade.

IMG_0380IMG_0387IMG_0408IMG_0410IMG_0414IMG_0422

Print Friendly

Tagged , , , ,

Related Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *