Varíme Paleo

Makové “vanilkové” rožteky (bez lepku, bez zŕn)

 

vhodné pre: sladké paleo, laktózové paleo
potenciálne problematické suroviny: maslo, med

IMG_8252Tento rok je pre mňa extrémne rýchly. Ani neverím, že už mi v kuchyni zase rozvoniavajú vianočné koláčiky. Veď cítim ešte vôňu tých minuloročných. Bez srandy. Viem si vybaviť úplne každučký detail našich minuloročných Vianoc. Pritom je to vlastne zvláštne, pretože poslednom čase sa mi totiž skôr stáva, že veľa vecí zabúdam, vypúšťam, nevnímam. Často premýšľam, prečo je to tak. A jediné moje vysvetlenie je, že tento rok sa skutočne zase môj život zrýchlil. Uvedomujem si, že častokrát sa neviem zastaviť, alebo aspoň spomaliť, na chvíľu vypnúť, prežiť to, čo sa mi ponúka, naplno. Až na jednú výnimku. Na týchto pár dní v roku, kedy aj cez všetok ten frmol opäť spomaľujem a nasávam. Nie atmosféru nákupných centier, vianočných trhov, vianočných večierkov. Naopak užívam si domov, užívam si spolu s deťmi pečenie, zdobenie, dlhé čítania vianočných knižiek, užívam si pokojné večery pri adventných sviečkach a rozsvietených svetielkach ale aj príjemné stretnutia so svojimi blízkymi. Nie, toto nie je óda na vianočné sviatky trávené v teple domova, toto je óda na to, že akokoľvek a kdekoľvek ich trávime, skúsme popritom spomaliť, skúsme viacej vnímať a načúvať. Ja si dávam záväzok, že budúci rok budem mať takéto okamihy počas celého roka.

K receptu: Aj keď Vianoce zvádzajú k nadmernému maškrteniu, netreba sa prestať chovať zodpovedne k svojmu telu. Preto nezabúdajte na to, že všetko s mierou a čo najmenej nezdravo.Samozrejme koláčiky nebudú nikdy kóšer paleo. Ale tieto makové rožky sú maličké zlo. Sú bez lepku a s minimom cukru.

Čo potrebujeme (cca 35 ks):

60 g mletý mak (najlepšie vlastnoručne doma pomletý)
50 g maslo
20 g med
20 g mleté vlašské orechy
vanilkový cukor

Príprava:

Zmiešame mletý mak s mletými orechmi. Pridáme med, premiešame a zapracujeme maslo. “Cesto” (vlhké, mazľavé) dáme do chladničky, kým sa nám vyhreje rúra na 200 st. Celzia.

Vyberieme cesto z chladničky a na plech vyložený papierom na pečenie tvarujeme menšie a skôr vyššie než širšie rožteky (cesto sa pri pečení trochu roztečie). Pečieme 10 minút.

Rožky necháme na plechu úplne vychladnúť, pričom ak sa nám nepáči ich tvar, ešte teplé ich môžeme trochu “doformovať”.

Potom ich obaľujeme napríklad v orechoch pomletých na jemno, do ktorých sme pridali vanilkový cukor (pre efekt na fotky som použila miesto mletých orechov práškový cukor).

IMG_1295IMG_1297IMG_1299IMG_8242

Print Friendly

Tagged , ,

Related Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *