Varíme Paleo

Najlepšia kapustnica

 

vhodné pre: klasické paleo
potenciálne problemaické potraviny: –

IMG_0682
Najlepšiu slovenskú kapustnicu som jedla prednedávnom v Prahe. Švagrinej otec nás pozval na obed a tak som u neho mala možnosť prežiť úžasný gastronomický zážitok. Kapustnica bola dokonalá, najlepšia akú som kedy jedla. Recept pochádza od jeho známej zo Slovenska a bol by hriech ho nešíriť ďalej. Kapustnicu som podľa tohto receptu varila už niekoľkokrát, zakaždým som sa ale len pomaly približovala k očakávanému výsledku. Ale dnes to klaplo, všetky finty som vychytala a tak si už pochutnávame na dokonalej kapustnici. Je dôležité použiť pri príprave kvalitné suroviny, najmä dobrú kyslú kapustu, kvalitnú tmavočervenú (najlepšie maďarskú) mletú papriku a chutné poctivé paprikové klobásky. Tie sú základ úspechu. Potom už len stačí trochu trpezlivosti.

Čo potrebujeme (5 l kapustnice, min. 6 litrový hrniec):

1 kg údených rebier
1 kg neúdených rebier
3 bobkové listy
5 ks celého čierneho korenia
4 ks celého nového korenia
3 vrchovaté polievkové lyžice bravčovej masti
2 veľké alebo 3 stredne veľké cibule
50 g slaniny
300 g klobás (cca 1ks pikantná + 1ks jemná)
6 strúčikov cesnaku
1 čajová lyžička drvenej rasce
1 vrchovatejšia polievková lyžica mletej červenej maďarskej tmavo červenej papriky
1 kg premytej kyslej kapusty (šťavu z kapusty odložíme)
cca 32 g sušených hríbov
2 dcl bieleho vína
1 ks maďarskej alebo inej pikantnej čerstvej papriky
10 ks sušených sliviek
soľ a čerstvo mleté čierne korenie na prípadné záverečné dochutenie

Príprava:

V prvom rade si pripravíme vývar z rebier. Umyté rebrá vložíme do hrnca, pridáme bobkový list, čierne, nové korenie, zalejeme dostatkom vody (nesolíme!) a varíme približne tri hodiny. Keď je vývar hotový, precedíme ho a ešte teplé rebrá oberieme. Mäso nakrájame na malé kúsky. Ja si pripravujem vývar deň vopred večer. Potom pokračujem ráno. Samozrejme, vývar aj kapustnica samotná sa môže variť aj v jeden deň.

Cibuľu nakrájame na jemno a vo veľkom hrnci (6-8 litrov) ju pomaly restujeme na miernom plameni (cca 20 min). Pridáme na kocky pokrájanú slaninu a restujeme ďalších 10 minút.

Medzičasom si nakrájame klobásy na polkolieska a cesnak nasekáme na jemno. Sušené hríby namočíme do vína na cca 30 minút.

Klobásky pridáme k cibuli a slanine a restujeme na stredne silnom plameni za častého premiešavania, kým klobásy nepustia farbu a tuk.

Pridáme cesnak a krátko restujeme, pričom zmes neustále miešame. Pridáme drvenú rascu, premiešame a stiahneme hrniec z plameňa. Pridáme mletú papriku a dôkladne premiešame.

Vrátime hrniec na plameň, ešte raz zmes premiešame a pridáme premytú kyslú kapustu (šťavu z kapusty odložíme na prípadné záverečné dochutenie). Ak je potrebné, kapustu nakrájame na menšie kúsky. Restujeme, kým sa kapusta nespojí zo zvyškom zmesi.

Podlejeme vývarom z rebier, tak aby kapusta bola skoro ponorená, pridáme sušené hríby (víno sme zliali), premiešame dôkladne a na záver vložíme do hrnca pikantnú čerstvú papriku. Varíme prikryté na miernom plameni hodinu, pričom kapustnicu sem-tam premiešame.

Po hodine varenia pridáme zvyšok vývaru, sušené slivky a kúsky mäsa. Varíme ďalšiu hodinu. Na záver podľa chuti pridáme soľ (ja už nesolím) a mleté čierne korenie.

Kto vo svojej strave ponecháva aj zemiaky, môžu sa uvarené extra pridať na záver do polievky. Kapustnicu môžeme podávať s kyslou smotanou.

IMG_0573IMG_0575IMG_0578IMG_0579IMG_0580IMG_0582IMG_0586IMG_0587IMG_0588IMG_0589IMG_0590IMG_0592IMG_0593IMG_0598IMG_0599IMG_0601IMG_0604IMG_0609IMG_0616IMG_0676IMG_0687

 

 

 

Print Friendly

Tagged , , ,

Related Posts

3 thoughts on “Najlepšia kapustnica

  1. michal

    tvrdenie ze toto je najlepsia kapustnica je velmi odvazne. to je to iste ako ked niekto napise ze jeho klobasy su najlepsie alebo ze toto je ten pravy recept na borsc. chuti urcite dobre, ale najlepsia nebude. najlepsia je vzdy ta od maminky.

     
    Reply
  2. nick

    Veľmi vydarený recept! Varili sme túto kapustnicu (s miernymi úpravami, máme radšej decentnejšiu, jemnejšiu chuť, keď je všetkého akurát a nič “nepreráža”) už dvakrát, a kapustnica nemala štipku chyby. Naozaj skvelý recept, určite sa oplatí vyskúšať. Oceňujem úsilie autora s týmto článkom vrátane dobrej foto-dokumentácie.

     
    Reply
  3. Tony Masnotti

    Dnes som ju uvaril s mensou zmenou v recepte, ale je to urcite jedna z lepsich kapustnic, ktore som doteraz uvaril. Dakujem za recept, odporucim ho dalej a prajem vela zdaru.

     
    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *