Vynikajúca polievka. Okrem cesnaku dominujú v tejto polievke aj zemiaky, pokojne by sme ju teda mohli premenovať na netradičnú zemiakovú polievku.
Čo potrebujeme:
800 g zemiakov
2 polievkové lyžice ghee
50 g mandľových lupienkov
60 g prerastenej slaniny, na drobno nakrájanej
6 veľkých strúčikov cesnaku, nastrúhaných resp. rozpučených
1 liter hovädzieho vývaru
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
2 čajové lyžičky sherry balsamikového octu (ak nemáte, skúste čerstvú citrónovú šťavu)
2 polievkové lyžice nasekanej petržlenovej vňate
Príprava:
Zemiaky očistíme, umyjeme a osušíme.
Na miernom ohni si zohrejeme v panvici maslo, pridáme nastrúhaný cesnak a mandle. Restujeme asi 3-4 minúty, kým nezačnú hnednúť. Premiestnime do nádoby od mixéru a neskôr, keď budeme mať chvíľu čas, rozmixujeme.
Pridáme do panvice nakrájanú slaninku a restujeme, kým nebude úplne chrumkavá.
Pridáme celé zemiaky a restujeme ďalšiu minútu. Zalejeme vývarom a privedieme k varu. Vmiešame dve polievkové lyžice zmesi cesnak/mandle (ak máme radi viac cesnakové, môžeme pridať lyžicu – dve navyše). Osolíme a okoreníme podľa chuti. Stiahneme plameň a varíme, kým nebudú zemiaky dostatočne mäkké. Potom ich vidličkou „rozbijeme“ na menšie kúsky.
Do zvyšnej zmesi cesnak/mandle primiešame balsamikový ocot a vmiešame celú zmes do polievky. Na záver pridáme nasekanú petržlenovú vňať a minútku ešte povaríme.