vhodné pre: všetky formy palea
potenciálne problematické potraviny: –
Od tohoto receptu neočakávajte výnimočné, prekvapivé chute. Ide skôr o klasickú verziu, ktorá sa výborne dopĺňa s kyslými uhorkami, horčicou či nakladanou zeleninou. Podstatou je najmä dokonale upečené, mäkučké, šťavnaté mäso, ktoré veľmi dobre chutí aj za studena.
Čo potrebujeme (4 porcie):
1 kg bôčika vcelku, s kožou
soľ
1 polievková lyžica rasce
1 polievková lyžica fenyklových semiačok, pokojne nahraďte rascou
5 ks celého čierneho korenia
soľ
3 polievkové lyžice olivového oleja
Príprava:
Rúru vyhrejeme na maximálne možnú teplotu (250 st. Celzia)
Mäso umyjeme, osušíme a kožu narežeme.
Koreniny rozdrvíme v hmoždiari alebo v mixéri pomocou sekáčika.
Z každej strany mäso výdatne posolíme a vmasírujeme dôkladne drvenú zmes korenia.
Votrieme olivový olej a mäso uložíme do pekáča.
Vložíme do rúry a pečieme 15 minút (pekáč je v strede rúry), kým nám koža nezačne hnednúť a nezačnú sa tvoriť pľuzgieriky. Vtedy znížime teplotu na 170 st. Celzia a pečieme ďalších 1,5 hodiny.
Na konci opäť zvýšime teplotu, na 220 st. Celzia a zapečieme do chrumkava cca 15 minút. Záverečné zapekanie ale zbytočne nepredlžujeme, aby kôrka nebola príliš tvrdá.
Podávame s kvasenou zeleninou, cviklou, horčicou alebo kečupom. Výborne chutí aj s dusenou červenou kapustou.
Tagged bôčik