Varíme Paleo

Cviklová “kapusta”, ktorá prekvapí (+ postup na pečenú krkovičku)

 

vhodné: všetky druhy palea
portenciálne problematicé suroviny:

img_5550 Tuto prílohu som si zamilovala, pripravujem ju doma stále dookola. Najradšej ju máme s pečeným mäsom. Keď sme ju mali prvýkrát, môj muž ani nepoznal, že to je cvikla a nie červená kapusta.

Čo potrebujeme:

500g cvikla
1 väčšia cibuľa
1/2 čajovej lyžičky mletej rasce
1 čajová lyžička soli alebo podľa chuti (množstvo závisí aj na druhu soli)
1-2 polievkové lyžice balzamikového octu
olivový olej

Príprava:

Cviklu ošúpeme a postrúhame na hrubom strúhadle. Cibuľu ošúpeme a pokrájame na drobno.

Na panvici s olivovým olejom pomaly restujeme cibuľu, až kým bude mäkká a bude chytať zlatistý nádych. Potom pridáme postrúhanú cviklu, premiešame a ochutíme soľou a rascou. Cviklu zo začiatku restujeme na sucho ale keď vidíme, že sa vysúša, začneme ju podlievať vodu (decentne, tak cca do 1/3) a dusíme ju celkovo asi 30 minút. Na konci necháme vodu úplne odpariť a ešte minútku restujeme na sucho. Potom pridáme podľa chuti balzamikový ocot a dôkladne ju ešte na plameni niekoľko desiatok sekúnd premiešavame. Ihneď podávame ideálne s pečeným mäsom.

Rýchly postup na našu obľúbenú dokonalú pečenú krkovičku

4 hrubšie plátky krkovičky
2 veľké cibule
mletá rasca
soľ

Plátky krkovičky osolíme a vložíme do pekáče, poprášime rascou. Pridáme na hrubšie kolieska pokrájanú cibuľu, pekáč prikryjeme a vložíme do rúry vyhriatej na maximálnu teplotu. Tú ihneď po vložení pekáča znížime na 180 st. Celzia. Pečieme 2 hodiny alebo až kým je mäso 100% mäkké a šťava sa z 90% odparila a zostal už takmer len výpek. (čas pečenia varíruje podľa rúry a charakteru mäsa). Pekáč odkryjeme a pečieme, až kým mäso nebude mať farbu ako na fotke (cca 15-30 minút), pričom mäso otáčame a polievame výpekom. Ak nám mäso “nechytá” farbu, môžeme na konci zvýšiť teplotu na 220 st. Celzia a použiť funkciu vrchného grilu (len na minútku). Záverečné “dopekanie” sa nesmie zbytočne naťahovať, aby sa mäso nevysušilo. Dobrú chuť.

img_5573

Print Friendly

Tagged , , ,

Related Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *