Už niekoľko týždňov, vždy keď sa vyberiem Obchodnou ulicou za obedom, ma prepadá chuť na pečenú kačku. Verte alebo nie, šťastie som na ňu nemala. A tak, keď som v jednom mäsiarstve uvidela na pulte ležať kačacie stehná, neváhala som ani sekundu a už som si ich odnášala domov. O pár hodín sa už našim bytom niesla vôňa pečeného mäsa a dusenej kapusty. Dusenú červenú kapustu som pripravovala prvý krát a celkom netradičným spôsobom, miesto cukru sa totiž použili jablká a klasický ocot bol nahradený octom balzamikovým. Výsledná chuť bola dokonalá, a preto, ak dusenú červenú kapustu, tak už jedine takto pripravenú.
Čo potrebujeme (4 porcie):
4 ks kačacie stehná (1,3 kg)
soľ
drvená rasca
Dusená červená kapusta:
1 stredne veľká hlava červenej kapusty (cca 1,2-1,5 kg), pokrájaná na jemno
1 cibuľa, pokrájaná na drobno
100g prerastenej slaniny, pokrájaná na kúsky
2 -3 sladšie jablká, ošúpané, očistené a pokrájané na kocky (podľa toho, akú mate radi sladkú kapustu)
120 ml balzamikového octu
4 polievkové lyžice olivového oleja (závisí aj na prerastenosti slaniny)
2 čajové lyžičky soli alebo podľa chuti
1 polievková lyžica drvenej rasce
čerstvo mleté čierne korenie
1 dcl vody na podliatie (ak je potreba)
Čerstvá petržlenová vňať, posekaná na jemno
Príprava:
Kačacie stehná umyjeme, osušíme , osolíme a necháme stáť prikryté do druhého dňa v chladničke.
Dve hodiny pred samotnou prípravou stehná vyberieme s chladničky.
Vyhrejeme rúru na 200 °C. Keď majú stehná izbovú teplotu, vložíme ich do pekáča, posypeme jemne rascou, prikryjeme a vložíme do rúry. Pečieme 30 minút.
Teplotu znížime na 180 °C, a pečieme prikryté ďalšiu 1,5 hodinu. Medzičasom pripravíme dusenú červenú kapustu.
Po hodine a pol, zvýšime teplotu na 220 °C a pečieme ešte 20 minút – 30 minút, kým nebude povrch kačky chrumkavý.
Hotové stehná okamžite podávame s kapustou, ktorú sme si medzičasom pripravili.
Vypečený tuk prelejeme opatrne do skleneného zaváraninového pohára (cca 4 dcl, samozrejme záleží na kačke).
Príprava dusenej červenej kapusty:
V hrnci rozohrejeme olivový olej, pridáme slaninu a drvenú rascu a restujeme, kým nezačne slanina hnednúť. Pridáme cibuľu a restujeme cca 2 minúty. Pridáme nakrájané jablká, premiešame, opäť minútku restujeme a nakoniec prisypeme nakrájanú kapustu, soľ, rascu a čierne korenie. Prilejeme na záver balzamikový ocot a dôkladne premiešame. Za občasného miešania dusíme prikryté 30 minút alebo podľa chuti. V tejto fáze, nie je ešte kapusta úplne mäkká, preto ak vám vyhovuje práve mäkšia varianta, podlejte kapustu trochou vody a pokračujte v dusení podľa potreby. Do hotovej kapusty primiešajte posekanú petržlenovú vňať, premiešajte a ihneď podávajte s pečenými stehnami. Ako prílohu môžete výnimočne pripraviť bezlepkové zemiakové knedle, na ktoré recept nájdete tu.
Tagged balzamikový ocot, červená kapusta, jablko, kačacie stehná