Varíme Paleo

Pečený karfiol s čerstvým (kozím) syrom

 

IMG_7702Keď som si pripravovala ingrediencie na tento recept, nechápala som, ako niekto môže na takúto kombináciu vôbec prísť. Víno, maslo, olivový olej, citrónová šťava, bobkový list, soľ. Nechápala som, ako môže niekoho napadnúť, variť v nich karfiol a potom ho upiecť. Nevedela som ani prísť na úlohu jednotlivých zložiek pri príprave karfiolu. Každopádne práve ta nezvyčajná kombinácia ingrediencií, nezvyčajný spôsob prípravy a záverečné dochutenie s kozím syrom ma veľmi lákalo. Keď som karfiol potom chutnala, vedela som, že tento recept stojí za to. Karfiol mal veľmi zaujímavú chuť po víne, ktorá sa perfektne spájala s chuťou kozieho syra a fety. Vďaka oleju a maslu, ktoré sa udržali po varení na povrchu karfiolu, nebol karfiol suchý, ale naopak veľmi jemný a vláčny. Dôkazom toho, že recept u nás doma bodoval je to, že zmizol zo stola behom pár minút. A to sme naň boli iba dvaja.   

Čo potrebujeme (2-4 porcie):

1 karfiol, očistený

2 ½ hrnčeka bieleho vína

1/3 hrnčeka olivového oleja

¼ hrnčeka soli

3 polievkové lyžice čerstvej citrónovej šťavy

2 polievkové lyžice masla alebo ghee

1 polievková lyžica chilli krúžkov (ak máte radi pikantné)

1 polievková lyžica cukru

1 bobkový list

2 l (8 hrnčekov) vody

100 g čerstvého kozieho syra*

75 g čerstvého smotanového syra (typu Philadelphia príp. Lučina)

75 g feta syra

2 polievkové lyžice olivového oleja

* všetky syry zoženiete za rozumnú cenu napríklad v Lidli (francúzsky prírodný kozí syr Chêne d´argent, smotanový syr tvarohový Almette a obyčajný balkánsky syr)

Príprava:

Rúru vyhrejeme na 250 °C.

Víno, olej, maslo, soľ, citrónovú šťavu, chilli krúžky, cukor, bobkový list, vodu zmiešame vo väčšom užšom hrnci a privedieme do varu.

Keď voda vrie, opatrne do nej vložíme karfiol. Ideálne je, ak je karfiol ponorený, ak sa vám to nepodarí, je potrebné ho behom varenia otáčať. Stlmíme plameň na minimum a varíme 15 – 20 minút (keď nožík ľahko vkĺzne do karfiolu, je čas ho vytiahnuť).

Keď je karfiol uvarený, vyberieme ho pomocou dvoch variech a necháme ho odkvapkať v sitku. Potom karfiol preložíme na liatinovú panvicu (pekáč) a pečieme v rúre 30 – 40 minút, kým nebude povrch karfiolu opečený.

Karfiol prenesieme na servírovací tanier a servírujeme s penou z kozieho syra. Tu si pripravíme vymiešaním všetkých druhov syra a olivového oleja do hladka. Môžeme k tomu využiť aj kuchynský robot.

IMG_7681IMG_7684IMG_7690IMG_7694IMG_7698

Recept, ktorým, som sa inšpirovala, nájdete tu.

Print Friendly

Tagged , , , , ,

Related Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *