vhodné pre: klasické paleo
potenciálne problematické potraviny: citrón, vajce, horčica
O domácu majonézu som sa už pokúšala niekoľkokrát. Vždy som bola na konci otrávená. Špinavá kuchyňa, množstvo vzácnych ingrediencií v ťahu a majonéza nikde. Len riedka zmes v mixéri, ktorá sa na nedala na nič použiť. Ale prešlo už pol roka od môjho posledného pokusu a čo svet nechcel, listovala som si v jednej starej španielskej kuchárke a objavila som tam opäť recept na majonézu. Ide o veľmi pozitívne hodnotenú kuchárku, ktorá bola prvýkrát publikovaná v roku 1972 uznávanou španielskou autorkou, bola niekoľkokrát znovu vydaná (aj v iných jazykoch), a tak som do toho vložila, naposledy, svoje nádeje. Ak by to nevyšlo ani tento krát, bola som rozhodnutá, že už sa o domácu majonézu nebudem nikdy pokúšať. Ale ono to klaplo, úplne jednoducho a rýchlo. A tak už konečne budú na Varíme paleo aj šaláty s majonézou. A nielen šaláty. Môžete sa tešiť aj na iné chutné „majonézové“ pochúťky. Výraznejšej chuti olivového oleja sa báť nemusíte, v šalátoch celkom splynie s ostatnými chuťami.
Čo potrebujeme (cca 150-200 ml):
1 vajce
1 žĺtko
¼ čajovej lyžičky dijónskej horčice
2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
150-200 ml olivového oleja
1 čajová lyžička soli
(všetky suroviny musia mať izbovú teplotu)
Príprava:
Do mixéra rozbijeme vajíčko, pridáme žĺtko, horčicu, soľ, citrónovú šťavu a krátko (pár sekúnd) pomixujeme. Za stáleho chodu motora potom pomaličky prilievame olej. Na konci by mala mať zmes konzistenciu klasickej majonézy.
Tagged citrón, horčica, olivový olej