Varíme Paleo

Domáca majonéza z olivového oleja

 

vhodné pre: klasické paleo
potenciálne problematické potraviny: citrón, vajce, horčica

IMG_1124O domácu majonézu som sa už pokúšala niekoľkokrát. Vždy som bola na konci otrávená. Špinavá kuchyňa, množstvo vzácnych ingrediencií v ťahu a majonéza nikde. Len riedka zmes v mixéri, ktorá sa na nedala na nič použiť. Ale prešlo už pol roka od môjho posledného pokusu a čo svet nechcel, listovala som si v jednej starej španielskej kuchárke a objavila som tam opäť recept na majonézu. Ide o veľmi pozitívne hodnotenú kuchárku, ktorá bola prvýkrát publikovaná v roku 1972 uznávanou španielskou autorkou, bola niekoľkokrát znovu vydaná (aj v iných jazykoch), a tak som do toho vložila, naposledy, svoje nádeje. Ak by to nevyšlo ani tento krát, bola som rozhodnutá, že už sa o domácu majonézu nebudem nikdy pokúšať. Ale ono to klaplo, úplne jednoducho a rýchlo. A tak už  konečne budú na Varíme paleo aj šaláty s majonézou. A  nielen šaláty. Môžete sa tešiť aj na iné chutné „majonézové“ pochúťky. Výraznejšej chuti olivového oleja sa báť nemusíte, v šalátoch celkom splynie s ostatnými chuťami.

Čo potrebujeme (cca 150-200 ml):

1 vajce
1 žĺtko
¼ čajovej lyžičky dijónskej horčice
2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
150-200 ml olivového oleja
1 čajová lyžička soli
(všetky suroviny musia mať izbovú teplotu)


Príprava:

Do mixéra rozbijeme vajíčko, pridáme žĺtko, horčicu, soľ, citrónovú šťavu a krátko (pár sekúnd) pomixujeme. Za stáleho chodu motora potom pomaličky prilievame olej. Na konci by mala mať zmes konzistenciu klasickej majonézy.

IMG_1137

Print Friendly

Tagged , ,

Related Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *