Absolútna harmónia medzi pečenými zemiakmi a omáčkou. Jednoduchá príprava. Samotnú pikantnosť si regulujete podľa vlastnej chuti. Tento istý recept som testovala aj so sladkými zemiakmi. Najprv som bola chuťou prekvapená, chutili ako pečená tekvica. Ale v kontraste slanej paprikovej chute boli vlastne úplne úžasné. Ak by ste chceli experiment so sladkými zemiakmi vyskúšať aj vy, nebuďte prekvapení, že sa vám nepodarí hranolky upiecť do chrumkava. Vraj sa to u sladkých zemiakov nedá…
Paprikové hranolky
Čo potrebujeme:
4 väčšie zemiaky nakrájané na silnejšie hranolčeky
3 lyžice olivového oleja, príp. rozpusteného ghee
1 čajová lyžička soli alebo podľa chuti
2 čajové lyžičky mletej rímskej rasce
2 čajové lyžička mletej červenej papriky (ak chcete pikantné môžete jednu lyžičku nahradiť chilli mletou paprikou alebo kajenským korením)
½ čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
Príprava:
Rúru predhrejeme na 220 °C.
K nakrájaným zemiakom pridáme olej, korenie, soľ a vložíme ich na plech s papierom na pečenie. Pečieme 45 – 60 minút do chrumkava, pričom hranolky z času na čas premiešame. Medzičasom si pripravíme paprkovo-smotanovú omáčkou.
Smotanovo-papriková omáčka
Čo potrebujeme:
250 ml kyslej smotany
1 polievková lyžica citrónovej šťavy
2 čajové lyžičky paprikovej omáčky (harissa)
2 strúčiky cesnaku
½ čajovej lyžičky soli
½ čajovej lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
1 polievková lyžica nasekaného čerstvého koriandra (príp. petržlenovej vňate)
Príprava:
Všetky ingrediencie zmiešame dohromady.
Tagged sladké zemiaky