Odkedy moja rodina prešla na paleo stravovanie, častokrát som dumala nad tím, ako vyriešiť problém absencie rožka alebo krajca chleba vo funkcii „podkladového materiálu“. Teda na čo natrieť pomazánku, paštétu alebo na čo si naukladať nakrájanú reďkovku alebo paradajku zo záhrady.Tak isto mi strašne chýbalo niečo, do čoho by som mohla jedlo zabaliť – placka. Alternatívam v podobe palaciniek z mandľovej múky som na chuť neprišla (a navyše mi nedáva logiku nahrádzať lepok kilami orechov, čo sa aj bohužiaľ často na paleo stránkach deje) a tak som pomazánky prestala robiť a svoje kulinárske pochúťky ako carnitas či burrito som ponechala bez ích podstaty – teda tortilly. Tak isto na slané palacinky, ktoré tak zbožňujem, som radšej zabudla. Ale dnes sa všetko zmenilo. Práve sa na mňa zo stola „pozerá“ šesť veľmi chutných a jednoducho pripravených placiek (palaciniek, wrapov, tortill, čo len chcete) pripravených na všestranné využitie. Či už na ne natrieme pomazánku alebo ich naplníme mletým mäsom, šalátom či ich len tak posymepe parmezánom, určite budu chutiť fantasticky. My sme tento prvý experiment zjedli len tak na sucho…nevedeli sme vydržať.
Čo potrebujeme :
400 g karfiolu (váha už očisteného)
2 vajíčka
soľ
mleté čierne korenie
½ čajovej lyžičky mletej kurkumy
1 čajová lyžička sušeného oregána
1 menší strúčik cesnaku
Príprava:
Vyhrejeme rúru na 160 st. C.
Očistíme karfiol. Rozdelíme ho na hlavičky (400 g) a vložíme do mixéra. Rozdrvíme na veľkosť kuskusu.
Vložíme do hrnca, podlejeme pol litrom studenej vody, prikryjeme a dusíme 10 minút. Behom tohto procesu si pripravíme plátno a sitko, cez ktoré potom pretlačíme vodu z karfiolu.
Keď je karfiól zmäknutý, vložíme ho do plátna, ktoré máme vložené v sitku a najsilnejšie ako vieme z neho povytláčame vodu.
Ku karfiolu pridáme vajíčka, soľ, čierne korenie, kurkumu, oregáno a dôkladne premiešame.
Z cesta upečieme 6 placiek (2 placky/jedno kolo pečenia). Na stôl si pripravíme papier na pečenie (cca 40*30 cm) a uložíme na neho dve kôpky cesta. Pomocou malého kúsku papiera na pečenie z cesta „vyvaľkáme“ veľmi tenké tortilly.
Papier s plackami vložíme do rúry na mriežku a pečieme 10-15 minút, kým nie sú placky „vysušené“ (tento krok, je veľmi dôležitý – placky musia byť dostatočne upečené, ale nie spečené, treba ich strážiť a hľadať optimálny čas pečenia).
Vytiahneme z rúry a necháme dostatočne vychladnúť. Plníme čímkoľvek (môj syn práve vydáva slastné zvuky, keď si pochutnáva na tortille, ktorú si sám natrel černicovým lekvárom. No, chutiam sa medze nekladú. Najme, keď ide o deti.).
Inšpiráciou pre mňa boli následujúce recepty:
http://slimpalate.com/cauliflower-tortillas-paleo-grain-free-gluten-free/
http://www.youtube.com/watch?v=vAC5kvdcnWY
http://empoweredsustenance.com/cauliflower-wraps/
Vyskúšala som a boli úžasné, ďakujem za tip