Varíme Paleo

Jahody s balzamikovým octom

 

IMG_2984Tento recept poznám už dlho. Naučila ma ho moja mama. Spočiatku ma bolo ťažké presvedčiť, aby som jahody s balzamikovým octom vôbec vyskúšala. Zbožňujem totiž jahody len tak – bez cukru, kyslej smotany či šľahačky. Ale moja mama je neoblomná a tak som nakoniec podľahla a ochutnala. A od vtedy si doma jahody s balzamikom pripravujeme pomerne dosť často. Najmä ak jahody nemali práve dosť slnka a nemajú až takú výraznú a sladkú chuť. Recept, ktorý prinášam, je pomerne nekonkrétny – nedefinujem v ňom presné množstvá balzamikového octu, cukru i jahôd. Tu správnu kombináciu totiž zásadne ovplyvňuje sladkosť jahôd a najmä typ použitého balzamikového octu. Keď použijete krémovitý balzamikový ocot, ten je zvyčajne sladší s menej výraznou octovou chuťou. Nemusíte tak pridávať veľa cukru a často sa zaobídete úplne bez neho (predposledná fotografia). Keď použijete tekutejšiu a kyslejšiu verziu balzamika, budete pridávať pravdepodobne viacej cukru (posledná fotografia). Nebojte sa preto experimentovať podľa vašich chutí, určite vás veľmi poteší každý výsledok. Jahody na záver môžete posypať ešte čerstvo mletým čiernym alebo ešte lepšie zeleným korením. Fantázii sa medze nekladú.


Čo potrebujeme:

jahody
balzamikový ocot – množstvo závisí na type balzamika
hnedý cukor podľa chuti
príp. mleté alebo rozdrvené čierne či zelené korenie
(ja som na cca 100 g jahôd použila 2 čajové lyžičky balzamika)

Príprava:

Jahody umyjeme, očistíme a vložíme do misky. Pridáme balzamikový ocot, cukor, prikryjeme a poriadne potrasieme. Servírujeme s lístkami čerstvej mäty. Na záver môžete dochutiť čiernym a ešte lepšie zeleným mletým korením.

IMG_3007IMG_2960IMG_2984IMG_3021

 

Print Friendly

Tagged

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *