vhodné pre: laktózové paleo
diskutabilné potraviny: mlieko, sladká smotana
Upozornenie I: Tento syr je vyrobený z čerstvého kravského mlieka a smotany a neprešiel fermentáciou (na rozdiel napríklad od lučiny), preto je odporučený len tým, ktorí bez následkov tolerujú aj čerstvé mliečne výrobky.
Upozornenie II: Názov ricotta tak trochu zavádza. Ricotta je originálne pripravovaná zo srvátky, ktorá vzniká ako odpad pri výrobe syrov z mlieka (v minulosti najmä ovčieho, ale v súčasnosti sa zamieňa za kravské). Na internete nájdete recepty aj na takto pripravovanú ricottu. Je konzistencia je viac jemnejšia.
Keď som sa na internete dopracovala k receptu na domácu ricottu, neodolala som a musela som ju vyskúšať. Receptov existuje síce nespočetné množstvo, ale sú si veľmi podobné. Vždy potrebujete len mlieko, ocot (citrón) a soľ. Častokrát sa chuť naviac zjemňuje sladkou smotanou. Postupov existuje tiež niekoľko, avšak majú spoločné jedno: jednoduchosť. Stačí zahriať mlieko pod bod varu, pridať ocot, chvíľu nechať postáť a preliať cez plátno. Syr sa nechá odkvapkať a vychladiť. Výsledok perfektný.
Domáci čerstvý syr pripravujem doma veľmi často a rada. A vždy je iný. Záleží totiž na mlieku, ktoré použijete. Keď napríklad pripravujem syr z myjavského biomlieka alebo mlieka z automatu, mám výťažok okolo 350g. Syr bol pevnejší a dal sa dokonca krájať.Keď som použila plnotučné čerstvé mlieko Rajo predávané v žltom obale, mala som výtažok okolo 600g, syr bol mäkší, viac vystihoval pojem čerstvý syr. Vždy však chutil fantasticky.
Ak radi experimentujete, pohrajte sa s rôznymi druhmi mlieka, s pomerom smotany a mlieka a nájdite si tú správnu chuť a konzistenciu syra.
Ricotta výborne chutí s olivovým olejom a nasekanými bylinkami, ale aj s čerstvou zeleninou. V ďalších postoch vám prinesieme skvelé recepty, v ktorých budete môcť tento syr využiť.
Čo potrebujete:
1500 ml mlieka
500 ml 40% smotany na šľahanie
4 polievkové lyžice 6% vínneho octu (ak sa vám náhodou nebude mlieko zrážať pri tomto množstvo, je možné že váš ocot už nie je taký silný, preto množstvo podľa potreby zvýšte)
soľ
príp. čerstvé bylinky
Postup:
Mlieko zmiešajte v hrnci so smotanou a zohrievajte ho pomaly približne na teplotu 80 st. Celzia. Mlieko nesmie vrieť.
Vmiešajte po lyžičkách ocot a keď teplota dosiahne približne 85 st. Celzia, odstavte hrniec z plameňa.
Použitie teplomera je pri prvej príprave výhodou, ale nebojte sa ani intuitívneho odhadu. Dôležité je držať teplotu mlieka pod bodom varu, mlieko nesmie vrieť.
Necháme 10 minút stáť, občasne premiešame a nakoniec prelejeme zmes cez plátno v sitku. Necháme pol hodinu až hodinu odkvapkávať (záleží na veľkosti syra). Srvátku zo syra zbytočne nevytláčame. Necháme ju odkvapkať samú.
Vhodnú misku (kelímok) vypláchneme studenou vodou a odkvapkaný syr do nej utlačíme. Syr chladíme pár hodín v chladničke.
Syr solíme buď ešte pre odkvapkaním, kedy zároveň môžeme pridať aj nasekané bylinky, ale až po vychladnutí.
To nebude tá istá chuť ako so syridlom z lekárne?
To netusim, nikdy som to zo syridlom neskusala.