Už dlhšie som hľadala na kuchárskych blogoch inšpiráciu na prípravu hovädzieho močingu alebo krku. Drvivá väčšina receptov ale spočíva v použití koreňovej zeleniny a červeného vína s drobnými odchýlkami v potrebných ingredienciách, avšak s takmer totožným výsledkom. Naviac ten najlepší recept s týmito ingredienciami už na Varíme Paleo máme a som presvedčená, že prekonať ho je takmer nemožné. Recept na hovädzí bourguignon je pre mňa stále totiž recept číslo jedna. Až teraz som ale predsa len narazila na recept, ktorý mi dal určitú nádej na zmenu, ktorá by mohla stáť za to. Medzi surovinami figurovala síce koreňová zelenina a aj víno, ale miesto červeného vína víno biele. A chuť bieleho vína dopĺňala aróma a chuť čerstvého rozmarínu a šalvie. Aj keď som bola na začiatku trochu skeptická, výsledok mimoriadne predčil moje očakávania.
Čo potrebujeme:
1,5 kg hovädzie na dusenie (močing, krk)
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
4 polievkové lyžice ghee
100 g pancetty (príp. anglická slanina)
2 mrkvy, nakrájané na hrubšie kolieska
¼ stredne veľkého zeleru, nakrájaný na väčšie kúsky
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku, na drobno nakrájané
250 ml suchého bieleho vína
400 g lúpaných paradajok v plechovke
400 ml hovädzieho vývaru
lístky z jednej väčšej vetvičky čerstvého rozmarínu
8 lístkov čerstvej šalvie
pažítka na ozdobenie
Príprava:
Rúru vyhrejeme na 160 st. Celzia.
Mäso umyjeme a nakrájame na kocky (5*5 cm). Osolíme a okoreníme.
Mäso dôkladne orestujeme na panvici s rozohriatym ghee. Je lepšie si rozdeliť mäso do dvoch dávok. Mäso odložíme bokom (do pekáča).
Na tej istej panvici orestujeme slaninu, cibuľu, mrkvu, zeler, cesnak (cca 3 minúty), podlejeme vínom, dôkladne miešame a redukujeme. Pridáme paradajky, premiešame, podlejeme vývarom a privedieme k varu. Prelejeme do pekáča z mäsom, prikryjeme a dáme dusiť do rúry. Dusíme, kým mäso nie je mäkké (cca 2 hodiny).
Mäso vyberieme zo zmesi, prikryjeme alobalom a dáme bokom. Omáčku prepasírujeme cez sitko do hrnca, v ktorom omáčku – ak je potreba – redukujeme (ja som nepotrebovala zahusťovať). Pridáme mäso, premiešame a podávame so zemiakovým pyré. Dozdobíme pažítkou.
pozn. – v originálnom recepte sa omáčka nepasíruje ale ponechá sa celá aj s kúskami zeleniny a slaniny, v takom prípade odporúčam použiť v recepte celú vetvičku rozmarínu a nie ju trhať na lístky, ľahko tak bylinky na konci dusenia odstránite z omáčky
– v originálnej verzii taktiež primiešavajú do hotovej omáčky kapary a petržlenovú vňať
Zemiakové pyré
500 g zemiakov
100 ml smotany na šľahanie
110 g masla, nakrájané na kocky
soľ
Zemiaky očistíme, nakrájame na menšie kocky a uvaríme v slanej vode do mäkka (cca 35 minút). Precedíme, vmiešame maslo a smotanu a vyšľaháme do hladka. Ihneď servírujeme.Originálny recept nájdete tu.
Tagged hovädzie