Rump steak je steak z vrchnej časti hovädzieho stehna. Pri jeho príprave je nevyhnutné používať odležané mäso (najlepšie z Južnej Ameriky), potom je výsledok šťavnatý a veľmi chutný. Odporúča sa pripraviť ho ako rare alebo medium-rare.
Pri servírovaní steakov dávam prednosť grilovanej, restovanej zelenine či zelenine pripravovanej na pare. Zemiaky či ryža zbytočne narúšajú chuť mäsa. Steaky chutia výborne aj s rôznymi druhmi ochutených masiel, ktoré si ľahko pripravíte doma*.
Čo potrebujeme:
250 g rump steak
čierne korenie
morská soľ
1 ks paprika sladká
1 polievková lyžica prepusteného masla
Príprava:
Mäso vyberieme z chladničky minimálne dve hodiny pred jeho prípravou.
Tesne pred samotnou prípravou si mäso osolíme a okoreníme.
Na dobre rozpálenej panvici si rozpustíme ghee. Vložíme mäso a opekáme z každej strany 2 – 3 minúty (je nevyhnutné si otestovať panvicu, verte, že každá je iná a univerzálny čas prípravy neexistuje)
Steak dáme na tanier a minútku ho necháme odležať.
Medzitým si na tej istej panvici orestujeme papriku , ktorú servírujeme spolu s rump steakom.
*Šampiňónové maslo
Čo potrebujeme:
100 g šampiňónov
2 polievkové lyžice masla
100 g zmäknutého masla
čierne korenie mleté
Príprava:
Šampiňóny nasekáme na drobno v mixéri.
V kastróliku si zohrejeme maslo, pridáme šampiňóny a restujeme až kým sú šampiňóny mäkké a voda vyparená. Necháme dobre schladnúť.
Medzitým si maslo vyšľaháme na penu, pridáme vychladené posekané šampiňóny a dobre premiešame. Dochutíme čiernym mletým korením.
Nachystáme si potravinársku fóliu, na ktorú prenesieme maslo. Maslo fóliou obalíme, vytvaruje valček a dáme stuhnúť do chladničky.
Tagged hovädzie