V mojej kuchyni varím s karfiolom veľmi striedmo. Je pre mňa po uvarení veľmi aromatický, výrazný. A pripomína mi školskú jedáleň. Svojou zelenou odrodou zvanou Romanesco si však dvere do mojej kuchyne otvoril. Zo začiatku mi trochu pripomínal brokolicu, neskôr som však zistila, že brokolica to ani zďaleka nie je. Jeho chuť je jemnejšia a lahodnejšia. A najmä v tomto dokonalom recepte.
Recept je síce náročnejší na čas a na množstvo ingrediencií, ale verte, stojí za to. Prvýkrát som pri príprave tejto netradičnej polievky použila náš klasický biely karfiol dúfajúc, že jeho chuť v záplave iných chutí, zanikne. Ale nestalo sa tak. S výsledkom som jednoducho nebola spokojná. Aj keď polievka nebola zlá, za tu časovú náročnosť nestála. Vtedy som to uzavrela tak, že druhýkrát už nebude.
A predsa bola.
Včera som totiž v obchode objavila práve Romanesco zelený karfiol a vtedy mi došlo, že do tohto receptu patrí práve on. Jeho chuť sa tu až neskutočne výborne skĺbila s chuťou petržlenovej vňate, citrónovej šťavy, cesnaku a najmä pikantnej papričky. A pečená paprika rozmiešaná v smotane to všetko doladila.
Presvedčte sa sami, že toto nie sú len zbytočné slová. Ochutnávajte polievku počas celej jej prípravy a uvidíte, že všetko je tak, ako má byť.
Táto polievka je veľmi bohatá na vitamíny a minerály a to nielen vďaka karfiolu, ale aj vďaka dostatku petržlenovej vňati, olivového oleja, cesnaku.
Chimichurri omáčka pochádza z Argentíny. Servíruje sa s obľubou ku steakom a ku grilovanému mäsu. Určite má ale v kuchyni oveľa širšie využitie. Je naozaj skvelá a vydrží v chladničke niekoľko týždňov. Môžete si ju pripraviť hustejšiu či naopak redšiu. Stačí pridať či ubrať olivový olej. Množstvo cesnaku tiež záleží od vašej chuti.
Čo potrebujeme:
karfiolový základ
1 zelený karfiol
2 lyžice olivového oleja
1 čajová lyžička soli
3 polievkové lyžice prepusteného masla
½ strednej cibule
1 pór (iba svetlozelená časť)
2 stonky stonkového zeleru
2 strúčiky cesnaku
1 l hovädzieho vývaru
soľ a čierne mleté korenie na dochutenie
chimichurri omáčka
pohár čerstvej petržlenovej vňate
¼ poháru čerstvého koriandru (môžete nahradiť petržlenovou vňaťou)
1 dcl olivového oleja
3 polievkové lyžice šťavy z limetky príp. citrónu
3 strúčiky rozpučeného cesnaku
¾ malej chilli papričky sušenej bez semiačok
½ čajovej lyžičky mletej rímskej rasce (nie je nevyhnutnosť)
½ čajovej lyžičky soli
mleté čierne korenie
kyslá papriková smotana
1 zelená úzka dlhá paprika sladká, upečená, ošúpaná, bez jadierok
2 strúčiky rozpučeného cesnaku
1/8 čajovej lyžičky soli
1 polievková lyžica olivového oleja
1 lyžica sladkej smotany
2 lyžice kyslej smotany
Príprava:
Najprv odporúčam pripraviť obe omáčky. Príprava je jednoduchá, všetky ingrediencie pre jednu omáčku zmiešame dokopy a rozmixujeme do hladka.
Potom si v kľude pripravte karfiolový základ.
Predhrejeme si rúru na 180 °C.
Karfiol si očistíme, umyjeme a rozdelíme na jednotlivé kúsky.
V mise zmiešame nakrájaný karfiol (aj stred) s olivovým olejom a soľou.
Karfiol následne vysypeme na plech s papierom na pečenie. Pečieme 25 minút, až kým karfiol nezmäkne a nezhnedne.
Keď je karfiol v rúre už skoro hotový, v hlbšom hrnci si rozpustíme maslo, na ktorom speníme na drobno nakrájanú cibuľu, pridáme na jemno nakrájaný pór a zeler. Restujeme spolu asi 5 minút, kým nezačne byť zmes silne aromatická. Pridáme rozpučený cesnak, krátko premiešame a pridáme upečený karfiol. Krátko orestujeme a podlejeme vývarom. Privedieme k varu a varíme 15 minút.
Nakoniec polievku rozmixujeme, krátko povaríme a vmiešame chimichurri omáčku. Dochutíme soľou a mletým čiernym korením.
Servírujeme s kyslou paprikovou smotanou.
Tagged karfiol