Okolo tohto receptu som dlho len „chodila“. Ta kombinácia sa mi totiž zo začiatku vôbec nepozdávala. Slivky, olivy, citrón, tekvica, jahňacie.
Ale pokoj mi nedal. Čakal na príležitosť, ktorá prišla predvčerom.
Priviezli mi jahňacie mäso, mala som doma slivky, aj tekvicu, bola u mňa na návšteve sestra, chcela som pripraviť niečo originálne a zároveň nenáročné. A tak som sa pustila do netradičného jahňacieho soté. A ten risk stál za to. Mäso bolo mäkučké, šťava veľmi chutná a slivky s tekvicou dodávali celému jedlu šmrnc. Mne chutili aj olivy, môj muž aj moja sestra si toto jedlo vedeli predstaviť aj bez nich. Či ich vy v recepte necháte alebo ich vynecháte, to už záleží len a len na vás.
Každopádne, či už s alebo bez, s výsledkom budete určite veľmi spokojní.
Vopred upozorňujem, že ako sa na správne arabské jedlo patrí, budete potrebovať veľa rôznych korenín.
Čo potrebujeme:
1 čajová lyžička soli
¼ čajovej lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
1 čajová lyžička kurkumy
2 čajové lyžičky mletej rímskej rasce
1,5 čajovej lyžičky mletého koriandru
1 čajová lyžička mletej červenej papriky
1 čajová lyžička mletej škorice
1 čajová lyžička ras el hanout (v originálnom recepte je poznamenané, že sa táto typická marocká koreninová zmes môže vynechať, ja som toto korenie použila, na konci receptu nájdete návod na jeho prípravu)
1 kg jahňacieho pliecka
3 polievkové lyžice olivového oleja
1 väčšia cibuľa
3 strúčiky cesnaku
0,5 litra hovädzieho vývaru
300g maslovej tekvice
200 g sušených sliviek
1 balenie zelených olív bez kôstky
2 čajové lyžičky citrónovej kôry
Príprava:
Rúru si predhrejeme na 180 °C. Vložíme do nej prázdny pekáč, do ktorého neskôr vložíme mäso.
Mäso nakrájame na stredne veľké kúsky.
Všetky koreniny a soľ premiešame a pridáme k mäsu. Mäso koreninovou zmesou ako keby obalíme.
Na panvici rozohrejeme 2 lyžice oleja, mäso na nej prudko orestujeme a prenesieme ho do vyhriateho pekáča. Vložíme do rúry.
Na panvici, v ktorej sme restovali mäso, si rozohrejeme zvyšnú lyžicu olivového oleja a na miernom plameni speníme na jemno nakrájanú cibuľku. Pridáme olivy, slivky, citrónovu kôru, krátko orestujeme a nakoniec vmiešame rozpučený cesnak. Všetko podlejme vývarom, premiešame a vlejeme do pekáča s mäsom.
Mäso dusíme v rúre 30 – 45 minút. 20 minút pred koncom pridáme nakrájanú tekvicu.
Soté servírujeme so sladkými zemiakmi.
*POZNÁMKA
Ras el Hanout
Pre prípravu známej marockého koreninovej zmesi potrebujeme:
2 čajové lyžičky mletého muškátového orieška
2 čajové lyžičky mletého koriandru
2 čajové lyžičky mletej rímskej rasce
2 čajové lyžičky mletého zázvoru
2 čajové lyžičky soli
2 čajové lyžičky mletej škorice
1,5 čajovej lyžičky mletej červenej papriky
1,5 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
1 čajová lyžička kajánskej papriky
1 čajová lyžička mletého kardamonu
1 čajová lyžička korenia all spice (bežne dostať v ázijských obchodoch s potravinami)
1/2 čajovej lyžičky mletých klinčekov