Príprava týchto vynikajúcich rebierok je jednoduchá ale časovo náročná. Rebrá sa musia deň vopred naložiť a potom sa ešte minimálne 2,5 hodiny pečú. Výsledok ale stojí za to.
Čo potrebujeme (4 porcie):
1,75 kg krátkych hovädzích rebier
4 strúčiky cesnaku, nakrájaný na plátky
4 vetvičky tymiánu, len lístky + 4 vetvičky celé
3 lyžice olivového oleja
morská soľ
čierne korenie mleté
2 polievkové lyžice ghee
1 veľká cibuľa, nakrájaná na kocky
1 mrkva, nakrájaná na kolieska
40 g zeler, nakrájaný na kocky
150 g paradajkového pretlaku
500 ml kvalitného červeného vína typu Merlot
900 ml silného hovädzieho vývaru
2 čajové lyžičky medu
1 červená chilli paprička alebo podľa chuti, na jemno posekaná
30 g masla
Príprava:
Cesnak, tymián, olivový olej, soľ a čerstvo mleté čierne korenie zmiešame dohromady a potrieme zmesou rebrá. Dáme do chladničky odležať cez noc.
Na druhý deň vyhrejeme rúru na 150 st. Celsia.
Z rebier odstránime cesnak a tymián (ale nevyhodíme ich). Na panvici rozpálime maslo a prudko rebrá zatiahneme (najprv kosťou navrch) (cca 4 minúty). Rebrá vložíme do pekáča.
Plameň trochu uberieme a na tej istej panvici dôkladne orestujeme cibuľu, zeler a mrkvu. Pridáme paradajkové pyré a dôkladne premiešame (asi 1 minútu). Zalejeme vínom a minútku povaríme. Pridáme vývar, cesnak z marinády a vetvičky tymiánu. Krátko povaríme a omáčku prelejeme cez rebrá v pekáči. Pekáč prikryjeme a vložíme do rúry. Pečieme cca 2,5-3 hodiny.
Mäso vyberieme na tanier, prikryjeme alobalom a odložíme bokom. Omáčku precedíme a vlejeme do stredne veľkého hrnca. Redukujeme na stredne silnom plameni, kým omáčka nezačne hustnúť (aj cca ½ hodiny). Potom pridáme med, chilli papričky a maslo. Dôkladne premiešame. Ak je potrebné vložíme ešte rebrá naspäť do rúry a prihrejeme prikryté alobalom.
Rebrá servírujeme preliate s medovou omáčkou.
Keď to aspoň z časti tak dobre chutí ako vyzerá tak je to fantastické
Chutí to ešte lepšie ako vyzerá