Stroganov som jedla prvýkrát počas môjho doktorandského štúdia. Bolo to v školskej jedálni Konzervatória v Bratislave, kde ma môj budúci muž pozval na romantický obed To jedlo ma vtedy uchvátilo.
Čo potrebujeme:
0,5 kg hovädzej sviečkovej alebo iného libového hovädzieho
3 lyžice prepusteného masla (ghee)
1 stredná cibuľa nakrájaná na jemno
1-2 lyžice horčice
0, 25 l silného hovädzieho vývaru
1 väčšia kyslá uhorka nakrájaná na drobunko
2 väčšie šampiňóny pokrájané na menšie kúsky
trošku najmenej 33% sladkej smotany alebo kokosového mlieka
soľ a čierne korenie
petržlenová vňať na dozdobenie
Príprava:
Mäso si umyjeme a nakrájame na tenšie rezančeky.
Na panvici rozpustím 2 lyžice masla a ako náhle je panvica dostatočne rozohriata, osmažím si na nej cibuľku.
Pridám mäso, osolím, okorením a restujem tak minútku z každej strany. Mäso následne vyberiem aj s cibuľkou na tanier.
Opäť si rozpustím lyžicu masla, na ktorej restujem šampiňóny.
Následne pridám mäso s cibuľou, horčicu, premiešam a podlejem vývarom. Dusím odkryté, kým sa omáčka nezredukuje.
V tejto fáze je dobré mäso ochutnať – ak je mäkké (čo by malo v prípade sviečkovej byť), zamiešam do zmesi smotanu (ale len toľko, aby vytvorená omáčka nebola veľmi riedka), krátko povarím a nakoniec ochutím nakrájanou uhorkou.
Za predpokladu, že je mäso po dusení stále tuhšie, opäť ho podlejem a dusím, kým nezmäkne. Potom pridám smotanu, povarím a dochutím nakrájanou kyslou uhorkou.
Perfektný recept ! Dnes som ho vyskúšala a môj priateľ zmlsol svoju porciu za pár sekúnd ! Musím sa priznať, že som tam prihodila aj pár sušených brusníc. Teším sa na ďalšie recepty, ktoré vyskúšam