Výborný recept na klasický vývar. Varím ho štandardne z chrbtov, krídel a drobkov dvoch kurát. Samozrejme, kura by malo byť domáce alebo minimálne „supermarketové“ bez chemikálií. Čerstvý tymián je vo vývare nepostrádateľnou bylinkou.
Čo potrebujeme:
2 kuracie chrbty
4 kuracie krídla
drobky
3 väčšie mrkvy
2 stredne veľké petržleny
2 stonky stopkového zeleru (ak je možné, tak aj s vňaťou)
1 menšia cibuľa
2 jarné cibuľky alebo ½ póru
4 guľôčky nového korenia
4 guľôčky čierneho korenia
3 stonky čerstvého tymianu
soľ
Príprava:
Koreňovú zeleninu ošúpeme, umyjeme a nakrájame na menšie kúsky.
Mäso umyjeme a vložíme do hrnca so studenou vodou. Privedieme k varu. Zozbierame penu a stihneme plameň na minimum.
Pridáme koreňovú zeleninu, stonky zeleru, cibuľu, korenie nové, čierne, vetvičky tymianu a soľ.
Na slabom plameni varíme 2-3 hodiny. Mäso a zeleninu vytiahneme, nakrájame a podávame s horúcou polievkou. Polievku môžeme dozdobiť nasekanou vňaťou zo stonkového zeleru.
Ak polievku nespotrebujeme hneď, musíme ju precediť cez sitko, aby sa nám nepokazila.