Ak ste pozvali známych na obed či večeru a chcete vsadiť na istotu, pripravte lososa. Výborne chutí práve s citrónovou omáčkou, kde plávajú malé slané guľôčky – kapary.
Príprava lososa je veľmi jednoduchá, časovo nenáročná. Nevyhnutné však je, aby ste dobre poznali svoju panvicu. Nič nie je horšie ako “usušený” losos. Lososový filet by mal zostať v strede ružovkastý. Vtedy je šťavnatý a výborne chutí. Tak isto je nevyhnutné, aby ste mali dostatočne rozpálené maslo, inak sa vám môže stať, ze sa losos pri vyprážaní rozpadne.
Čo potrebujeme:
4 filety čerstvého lososa (150-200 g/1 filet)
soľ
mleté čierne korenie
2 polievkové lyžice prepusteného masla
kaparovo-citrónová omáčka
2 čajové lyžičky kapary
4 polievkové lyžice masla
1 strúčik cesnaku
2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
1 čajová lyžička citrónovej kôry
Príprava:
Lososa zbavíme kože, umyjeme a nakrájame na filety. Osolíme a okoreníme.
Rozohrejeme si panvicu s maslom, na ktorej usmažíme filety lososa. Ťažko písať, ako dlho tento proces trvá. Každá panvica je iná. V mojom prípade treba z každej strany 2,5 minúty.
Kým pečieme na panvici lososa, pripravíme si omáčku.
Rozpustíme v kastróliku maslo, pridáme za stáleho miešania rozpučený cesnak, citrónovú šťavu, kôru a kapary (ak sú väčšie, môžeme pokrájať). Necháme 30 sekúnd variť a odstavíme z plameňa.
Omáčku prelejeme cez hotového lososa . Podávame so zemiakmi a šalátom.