citrusy – pozor na možné alergie
horčica – potenciálny alergén, je vyrobená zo semiačok, ktoré zaťažujú imunitný systém, preto s mierou aj pokiaľ nie ste alergický
krevety – spôsobujú pomerne často alergie, avšak obsahujú zdravé omega-3 mastné kyseliny a aj keď sú bohaté na cholesterol, pozitívne ovplyvňujú hladiny dobrých tukov v krvi, zvyšujú testosterón, na rozdiel od niektorých iných morských živočíchov neobsahujú ortuť, sú dobrým zdrojom vápnika a selénu
paradajky – podobne ako baklažán, paprika či zemiaky patria medzi medzi ľuľkovité rastliny obsahujúce toxické alkanoidy, tie sú koncentrované najmä v zelených častiach týchto rastlín, preto odporúčam tieto zeleniny vo všeobecnosti s mierou, ľuľkovitá zelenina by však mal byť úplne vylúčená z jedálničku pri autoimunitných ochoreniach
sezamový olej – použitie zriedkavé, vysoký obsah PUFA, tepelne nestabilný – úprava za studena
vajcia – každodenné používanie, pozor na alergie na vajcia, odporúčame vajcia z domáceho chovu, z volného výbehu
maslo – v prípade precitlivenosťi na mliečne výrobky je alternatívou použiť pri varení prepustené maslo – ghee, z ktorého boli odstránené alergény
mliečne výrobky: použitie podľa formy palea, mliečne výrobky obsahujú laktózu a kazeín – alergény. Je známe, že tieto alergény zhoršujú astmu, kvalitu pleti, kožné ochorenia. Za predpokladu, že tolerujete tieto alergény, dávajte prednosť konzumácii (aj každodennej) fermentovaných mliečnych výrobkov (jogurt, kefír) a vyzretých tvrdých syrov, ideálne sú
ovčie a kozie výrobky mliečne výrobky
ryby – možné alergie na ryby, je dôležitá kvalita rýb
zeler– potenciálny alergén