Keď ma napadlo, že uvarím cez víkend sviečkovú omáčku, začala som rozmýšľať nad tým, ako by chutila, kebyže nahradím sladkú smotanu kokosovým mliekom. Celkom mi to ladilo a tak som išla do toho. Jediného som sa bála, aby kokosová chuť v omáčke nedominovala. A myslím, že sa mi podarilo pripraviť takú omáčku, o ktorej by ste povedali, že je to klasika od mamy.
Ako prílohu som si nevedela predstaviť nič iné ako knedlíky, preto som skúsila pripraviť bez múkové zemiakové. A myslím, že sa vydarili.
Čo potrebujeme:
Sviečková/mäso
1 kg falošnej sviečkovej
slanina na prešpikovanie
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
Sviečková/omáčka
4 polievkové lyžice kokosového tuku
cca 260 g mrkvy, nakrájané na hrubšie kolieska
cca 100 petržleny, nakrájané na hrubšie kolieska
cca 80g zeleru, nakrájaný na menšie kocky
cca 100 g cibule
4 bobkové listy
10 ks celého čierneho korenia
10 ks celého nového korenia
petržlenová vňať
6 polievkových lyžíc hnedého cukru
1 l vody alebo podľa potreby
1,5 zarovnanej polievkovej lyžice horčice
10 polievkových lyžíc kokosového mlieka (použila som mlieko so zložením 60% kokosové mlieko/40% voda) doplnených do 250 ml vodou
2 polievkové lyžice šťavy z citróna
1 čajová lyžička soli alebo podľa chuti
čerstvo mleté čierne korenie
Zemiakové knedle
500 g zemiakov určených na pyré
6 polievkových lyžíc zemiakového škrobu
1 vajce
3/4 čajovej lyžičky morskej soli alebo podľa chuti
Pre 4-člennú rodinu bohate postačovalo ½ množstvo cesta (1 knedľa), ale aby som sa vyhla v recepte použitiu ½ vajíčka, tak ho píšem v pôvodnej verzii (2 knedle).
Príprava:
V hrnci rozohrejeme 2 polievkové lyžice kokosového tuku, pridáme nakrájanú koreňovú zeleninu, cibuľu, bobkový list, čierne a nové korenie a za občasného premiešania restujeme, kým nezačne byť zmes aromatická a kým mrkva „nepustí“ farbu. Približne 8-10 minút. Osolíme a okoreníme.
Medzičasom umyjeme mäso, osušíme a prešpikujeme slaninou. Osolíme, okoreníme.
Zeleninu preložíme na tanier a v tom istom hrnci rozpustíme zvyšné lyžice tuku a dôkladne orestujeme sprudka mäso (celkovo cca 4-5 minút), aby sa nám dobre zatiahlo. Pridáme zeleninu aj s korením. Podlejeme 0,75 litrom vody (alebo tak, aby bolo mäso do viac ako polovice zaliate) a dusíme zakryté na slabom plameni, kým mäso nezmäkne (2-3 hodiny).
Keď je mäso mäkké, vyberieme ho na tanier a prikryjeme alobalom. Zo zeleniny odstránime bobkové listy a rozmixujeme v mixéri do hladka. Aj je omáčka príliš hustá, zriedime ju vodou.
V hrnci zkaramelizujeme cukor, zalejeme 2 dcl vody a necháme na miernom plameni rozpustiť. Vlejeme do zeleninovej omáčky a premiešame. Pridáme postupne horčicu a zriedené kokosové mlieko, premiešame a nakoniec dochutíme citrónovou šťavou a prípadne soľou či čiernym korením. Necháme chvíľu prevrieť a omáčka je hotová. Ak sa vám zdá príliš hustá, zriedime vodou.
Na prípravu knedlí uvaríme do mäkka zemiaky v šupke, necháme vychladiť, ošúpeme a v mise ich rozpučíme. Pridáme soľ, vajíčko a škrob. Vypracujeme cesto, ktoré je lepivé. Pomocou škrobu si z neho vypracujeme dve knedle, ktoré varíme v horúcej osolenej vode 20 minút (knedle vložíme síce do vriacej vody, ale hneď na to plameň stlmíme a potom už voda nesmie vrieť). Knedle opatrne vyberieme, necháme trochu vychladnúť a servírujeme.
Knedle sú najlepšie čerstvé. Ak ich chcete prihrievať, najlepšie tak urobíte, keď ich na chvíľu ponoríte do hrnca s horúcou vodou.