Varíme Paleo

SURF and TURF GUMBO

 

 

vhodné pre: klasické paleo
potenciálne problematické potraviny: paprika, krevety

IMG_9653Mám dobrého kamaráta, s ktorým sa okrem iného, veľmi dobre rozpráva o jedle. Často sa ním nechám inšpirovať a tak to bolo aj s gumbom, jedlom pochádzajúcim z južnej Louisiany, ktorého základ tvorí silný vývar, mäso (kuracie či hovädzie) alebo morské plody (najčastejšie krevety) a zelenina, ktorá má tzv. zahusťovací efekt (paprika a pre nás neznáma okra alebo ibištek jedlý). Gumbo má tri základné podoby odlišujúce sa v spôsobe zahustenia. Zahusťuje sa buď práve okrou alebo veľmi tmavou zápražkou alebo tzv. filé powder – sušenými a mletými listami stromu rodu Sassafras. Každá varianta má nespočet ďalších variácií – mäsové, mäsové v kombinácii s morskými plodmi alebo gumbá pripravené len z morských plodov. Ako korenie sa zvyčajne používajú bobkové listy, tymián, tabasco a kajenské korenie. Pre niektoré gumbá je typické použitie klobásy. My vám prinášame recept na hovädzie gumbo pripravené v kombinácii s krevetami, zahustené okrou a musím neskromne konštatovať, že je perfektné.

Čo potrebujeme:

3 + 2 polievkové lyžice olivového oleja
1 kg hovädzieho mäsa na dusenie – krk, močing, pokrájané na väčšie kúsky
1 väčšia cibuľa, pokrájaná na drobno
3 stonky rapíkatého zeleru, nakrájaný na kolieska
3 zelené papriky, najlepšie kápie, nakrájané na drobno
100 g klobásy, pokrájaná na drobno
5 strúčikov cesnaku, nasekaných na jemno
200 g mrazenej okry, pokrájaná na kolieska (kúpite napríklad v orientálnych potravinách, Freshmarket, Bratislava)
5 bobkových sušených listov
1 čajová lyžička sušeného tymianu
1 čajová lyžička kajenskej červenej papriky
čajová lyžička tabasca (nie je nevyhnutné)
mleté čierne korenie
soľ
2 litre silného hovädzieho vývaru
200-400 g kreviet (množstvo záleží na vašej chuti)
čerstvá petržlenová vňať, posekaná na jemno

Príprava:

Mäso vytiahneme aspoň hodinu pred samotným použitím. Keď má izbovú teplotu, osolíme ho a okoreníme čiernym korením.  Na panvici rozohrejeme tri polievkové lyžice olivového oleja a orestujeme prudko kocky mäsa. Mäso preložíme na tanier.
Na tú istú panvicu prilejeme ďalšie dve lyžice oleja a restujeme cibuľu, kápiu a zeler do mäkka (cca 5 minút). Pridáme nakrájanú klobásu, bobkové listy a restujeme ďalšie tri-štyri minúty. Pridáme cesnak, kajanské korenie, tymián a opäť restujeme dve-tri minúty. Podlejeme vývarom, prikryjeme a na miernom plameni varíme 1,5-2 hodiny, kým nie je mäso úplne mäkké. dochutíme soľou a čiernym korením a na záver pridáme krevety. Pár minút povaríme a primiešame podľa chuti čerstvú petržlenovú vňať. Servírujeme.

IMG_9558

IMG_9567IMG_9570IMG_9571IMG_9575IMG_9581IMG_9585IMG_9586IMG_9588IMG_9599IMG_9609IMG_9614IMG_9653IMG_9669

 

Print Friendly

Tagged , , , ,

Related Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *