vhodné pre: laktózové sladké paleo
potenciálne problematické potraviny: javorový sirup, syr, orechy, citrónová šťava
Aj v propagačných časopisoch supermarketov sa dá nájsť dobrý recept. Vo väčšine prípadov je však nevyhnutné si ich upraviť, aby sa stali 100-percentnými. Výnimkou nebol ani recept na tento šalát. Originálny recept bol koncipovaný tak, aby sa zahrňoval ingrediencie, ktoré sa dajú kúpiť v danom supermarkete, pričom jednou z hlavných ingrediencií bol balený listový šalát. Ja však vždy dávam prednosť čerstvému listovému šalátu (preferenčne tmavozelené a tmavofialové) a rukole. Obsahujú viac vitamínov a antioxidantov než napríklad u nás veľmi obľúbený ľadový šalát. Komerčnú majonézu v pôvodnom recepte som nahradila domácou majonézou vyrobenou z olivového oleja.
Čo potrebujeme (3-4 porcie):
200 g listového šalátu
100 g kvalitného syra s modrou plesňou typu Bleu Village (Lidl), Paladin (Billa, Tesco), Bavaria Blue (Billa, Tesco) príp. gorgonzola (syr by nemal mať výrazne ostrú chuť ako má napríklad naša Niva)
1 hrsť (alebo podľa chuti) sušených brusníc
100 g vlašských orechov
5 polievkových lyžíc 100% javorového sirupu
2 polievkové lyžice domácej majonézy
3 polievkové lyžice citrónovej šťavy
2 menšie strúčiky cesnaku
na špičku čajovej lyžičky dijónskej horčice
3 čajové lyžičky javorového sirupu
50 ml olivového oleja
soľ
mleté čierne korenie
Príprava:
Rúru vyhrejeme na 150 st. Celzia.
Orechy zmiešame s javorovým sirupom a rozvrstvíme na plech s papierom na pečenie. Pečieme 20 minút. Ihneď po vytiahnutí zhrnieme orechy na jednu kôpku, kde ich ešte premiešame a lyžicou ich premiestnime do misky. Necháme vychladnúť.
(Je možné využiť miesto rúry varič. Orechy pripravené v rúre však majú na povrchu lesklú glazúru, pričom pri príprave na panvici mali orechy po vychladnutí biely nádych, čo však nezhoršovalo ich chuť. Pri príprave karamelizovaných orechov na panvici v prvom kroku restujeme orechy, kým nezačnú chytať tmavohnedú farbu. Takto restované orechy premiestnime do misky. Na tej istej panvici následne necháme za neustáleho miešania javorový sirup minútku speniť. Potom do neho zamiešame orechy a necháme ich celé obaliť v sirupe. Premiestnime ich na pečiaci papier alebo tanier s nepriľnavým povrchom a necháme ochladnúť.
Kým sa orechy pečú v rúre, umyjeme si šalát, ktorý si v prípade potreby môžeme natrhať na menšie kúsky a pripravíme si dresing.
Majonézu, horčicu, pretlačený cesnak, javorový sirup a citrónovú šťavu vymiešame. Pomaly za neustáleho miešania potom pridávame olivový olej. Dochutíme soľou a mletým čiernym korením.
Syr nakrájame na menšie jemné plátky alebo ho nadrobíme na menšie kúsky (podľa typu syra).
Brusnice, ak sú veľké, môžeme rozpoliť.
Keď sú orechy vychladnuté, môžeme šalát servírovať. A to buď v jednej veľkej miske alebo ho rovno môžeme servírovať do menších misiek/tanierov.
Šalát servírujeme tak, že listy šalátu vložíme do misky, zasypeme ich brusnicami, pridáme syr, prelejeme rovnomerne dresingom a na záver zasypeme karamelizovanými orechmi (všetko podľa vlastnej chuti, ja som použila tak 1/3 orechov, zvyšok si môže každý sám pridať podľa chuti). Ihneď podávame.
Tagged balzamikový ocot, domáca majonéza, javorový sirup, listový šalát, olivový olej, syr s modrou plesňou, vlašské orechy