Varíme Paleo

Rukolový šalát s hruškou, granátovým jablkom a kozím syrom

 

IMG_5138Kedysi som bola presvedčená, že z prípravy šalátu si netreba robiť veľkú hlavu. Väčšinou stačilo zmiešať paradajku, rukolu, fetu, olivový olej a chutný šalát, ktorý zaručene potešil mňa i prípadné návštevy, bol na svete. Dnes ale viem, že niektoré šaláty vás posúvajú úplne do iných dimenzií. Nech sa páči tu je jeden z nich.

V tomto šaláte hrá veľmi dôležitú úlohu skĺbenie sladkej a kyslej chuti. Sirup z granátového jablka sa mieša s jablčným octom, pričom vznikne fantastická zálievka. Jemná, spájajúca odlišné chute ostatných ingrediencií.

Čo potrebujeme:

Zálievka
1 väčšia šalotka
1 polievková lyžica sirupu z granátových jabĺk
2 polievkové lyžice jablčného octu príp. sherry balzamikového octu
½ čajovej lyžičky soli
¼ čajovej lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
75 ml olivového oleja

Šalát
4 plné dlane rukoly
4 plné dlane nakrájaného rímskeho šalátu
2 hrušky nakrájané na menšie kocky
4 polievkové lyžice zrniečok granátového jablka
1 balenie čerstvého kozieho syra alebo kozej fety

Príprava:

Šalotku nakrájame na jemno. V malej miske zmiešame ocot so sirupom z granátového jablka, soľou a čiernym korením. Primiešame šalotku. Nakoniec zmes vmiešame do olivového oleja a necháme stáť pri izbovej teplote, pokiaľ si pripravíme šalát.

Do veľkej šalátovej misky vsypeme rukolu, nakrájaný rímsky šalát, pokrájané hrušky, polovicu zrniečok granátového jablka a premiešame.

Syr, ktorý sme práve vytiahli s chladničky, nadrobíme na šalát. Primiešame 2 polievkové lyžice zálievky a šalát jemne premiešame. Ak nie je šalát dostatočne vlhký, pridáme ešte zálievku.

Na záver posypeme zvyšným kozím syrom a zrniečkami granátového jablka.

Ihneď servírujeme.IMG_5135IMG_5122IMG_5157

Print Friendly

3 thoughts on “Rukolový šalát s hruškou, granátovým jablkom a kozím syrom

  1. miso

    este by si mala dat navod na supanie granatoveho jablka – inak to v kuchyni vyzera fakt ako po vybuchu:D

     
    Reply
    • Mirka Post author

      jablko prerežeš na polovicu, odstrániš korunku a z toho miesta potom začneš “sťahovať” šupku…jadierka potom pekne pomocou prstov vypadávajú…

       
      Reply
      • miso

        moja skusenost je, ze pokial som to nerobil v nadobe s vodou, tak to striekalo vsade naokolo… asi som len lavy

         
        Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *