vhodné pre: sladké paleo (v prípade vynechania javorového sirupu aj klasické paleo)
potenciálne problematické potraviny: javorový sirup, paprika
Prechádzala som si nedávno e-maily, ktoré od vás dostávam a medzi prvými som našla jeden, v ktorom mi bol vrelo odporúčaný recept na restované korenené orechy. Priznám sa, pozabudla som naň a tak som rada, že som sa k nemu zase po čase dostala. Naviac, keď mi v špajze ležia orechy, ktoré som na Vianoce nestihla zúžitkovať.
Restované orechy, ktoré som pripravila podľa receptu prelinkovaného vyššie, chutili výborne. Výhodou je, že ich príprava je rýchla, potrebujete iba panvicu a nepotrebujete špeciálne ingrediencie ani koreniny. Koreniny a olivový olej sa primiešavajú až k restovaným orechom.
Keď už som sa však rozhodla orechy pripraviť, nezostala som len u tejto verzie. Skúsila som ich pripraviť niekoľko a mojím favoritom boli orechy, ktoré sa restovali v rúre už so zmesou korenia a olivového oleja, pričom ich chuť sa vyzdvihla pridaním javorového sirupu. Inšpirovala som sa receptom, ktorý som našla v kuchárke Terrific Pacific Cookbook (Anya von Bremzen), pričom som ho viackrát opakovala a dolaďovala, až sa pre mňa stal konečný výsledok úplne neodolateľným.
Množstvo a druh jednotlivých korenín, orechov, množstvo javorového sirupu či medu alebo soli si samozrejme môžete upraviť podla svojich chuťových preferencií.
Čo potrebujeme:
2 hrnčeky (cca 200-225g) orechov (použila som vlašské, keďže ich mám nadbytok, ale perfektná by bola zmes rôznych orechov – mandle, pekánové či vlašské, popr. makadámové)
1/2 čajovej lyžičky kari korenia
1 čajová lyžička kajenského korenia (alebo jedna čajová lyžička mletého chilli) alebo podľa preferencií na pikantnosť
1 čajová lyžička mletej papriky sladkej
1 čajová lyžička mletej rímskej rasce
1 čajová lyžička mletého koriandra
2 čajové lyžičky soli
2 polievkové lyžice olivového oleja
4 polievkové lyžice javorového sirupu alebo podľa chuti
Príprava:
Rúru vyhrejeme na 150 st. Celzia.
Na panvici na strednom plameni na sucho restujeme jednu minútu koreniny a soľ. Zmes pridáme k orechom v miske, premiešame. Pridáme olivový olej a dôkladne premiešame. Nakoniec prilejeme javorový sirup a opäť premiešame.
Navrstvíme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme 20 minút. Premiestnime do misky, premiešame a necháme vychladnúť. Skladujeme v uzatvárateľnej nádobe.
Tagged javorový sirup, kajenské korenie, kari, orechy, rímska rasca