Varíme Paleo

Pomaly pečená krkovička na zelenom korení, šalvii a rozmaríne

 

IMG_8353Nič lepšie som z bravčového mäsa nejedla. Keď toto jedlo pripravila moja mama prvýkrát na Veľkonočný pondelok, môj muž to okomentoval slovami: „ Toto je najlepšie jedlo, čo som u vás jedol. “ A to vám musím povedať, že takéto slova sú dosť silné kafe, lebo moja mama je fantastická kuchárka a pripravila v kuchyni už nespočet výborných jedál. Myslím, že nadšenie môjho muža bolo zvýraznené tým, že aj príloha bola ako vystrihnutá z paleo jedálnička. Podával sa zeleninový šalát, ktorý k tomuto jedlu najlepšie pasuje. Takže zabudnite na zemiaky a vychutnajte si túto lahôdku s dobrým zeleninovým šalátom.

Krkovička je v tomto recepte pečená v celku a hodí sa nielen ako hlavný chod cez víkend ale poslúži veľmi dobre aj keď hostíte návštevu. Navyše chutí výborne nielen hneď po vytiahnutí z rúry, ale aj neskôr za studena. Z tohto istého dôvodu Vám vrelo odporúčam ohúriť týmto výborným pečeným mäsom aj ľudí na prípadnom večierku.

Čo potrebujeme:

2 kg krkovičky v celku (taký pekný dlhší rovnomernejšie široký kúsok)
morská soľ na osolenie mäsa
kôra z limetky na dozdobenie

Nálev I:
1 polievková lyžica morskej soli
80 g medu
1 ¼ litra vody
4 bobkové listy
6 lístkov sušenej šalvie (môže byť aj čerstvá)
lístky z 2 vetvičiek rozmarínu
½ hlávky cesnaku, očistené a rozpolené strúčiky
4 polievkové lyžice celého zeleného korenia

Na koreninovo-citrónovú soľ:
1 zarovnaná polievková lyžica morskej soli
citrónová kôra z jedného väčšieho citrónu
3 polievkové lyžice celého zeleného korenia
½ polievkovej lyžice olivového oleja

Nálev II:
250 ml vody
3 bobkové listy
2 stonky rozmarínu
6 lístkov šalvie

Príprava:

Pripravíme si nálev. Do hrnca vlejeme vodu, pridáme med, soľ a na slabom plameni rozpustíme. Privedieme k varu a hneď odstavíme z plameňa. Pridáme zelené korenie, bobkový list, šalviu, rozmarín a cesnak. Necháme dobre vychladnúť a vlejeme do hlbokého pekáča.

Medzičasom si umyjeme mäso, osušíme, z každej strany ho niekoľkokrát prepichneme napríklad kovovou ihlicou a dôkladne ho osolíme. Mäso posťahujeme niťou určenou na pečenie. Vložíme do pekáča s nálevom a necháme marinovať 24 hodín v chladničke. Mäso z času na čas v pekáči obrátime.

Rúru vyhrejeme na 220 °C.

Pripravíme si koreninovo-citrónovú soľ. Zelené korenie, soľ a citrónovú kôru rozdrvíme v mixéri. Pridáme olivový olej a premiešame.

Mäso vyberieme z nálevu,  očistíme od byliniek, korenia a potrieme ho dôkladne koreninovo-citrónovou soľou.

Do pekáča, z ktorého sme odstránili nálev I, nalejeme ¼ litra vody, pridáme bokové listy, celé vetvičky rozmarínu, lístky šalvie a vložíme mäso.

Vložíme do rúry, stiahneme hneď teplotu na 180 °C a pečieme 30 minút neprikryté.

Potom pekáč prikryjeme, znížime teplotu na 160 °C a necháme piecť približne dve hodiny.

Pekáč znova odkryjeme, zvýšime teplotu na 200 °C a dopekáme ďalších 30 minút.

Pred servírovaním odstránime z mäsa niť a krájame na hrubšie plátky. Podávame posypané kôrou z limetky s dobrým zeleninovým šalátom.IMG_7811IMG_7815IMG_7819IMG_7822IMG_7823IMG_7832IMG_7837IMG_7854IMG_7866IMG_7909IMG_8042IMG_8043IMG_8048IMG_8049IMG_8054IMG_8055IMG_8144IMG_8264IMG_8277  IMG_8283IMG_8353

 

 

Print Friendly

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *