Varíme Paleo

Paleo mrkvovníky

 

vhodné pre: laktózové paleo
potenciálne problematické suroviny: mandľová múka (orech), maslo

IMG_3931Tento recept vznikol vďaka mamine môjho muža a vďaka jednému krásnemu omylu.

Moja svokra vie ako sa stravujeme a tak nás vždy pri odchode poteší niečim “našim” zdravým. Naposledy to boli mrkvové koláčiky plnené slivkovým lekvárom. Výnimočné boli tým, že boli bez “neprirodzeného” cukru. Najskôr sme si mysleli, že sú aj bez lepku a až keď sme si na nich dobre pochutili, zistili sme, že pšeničnú múku obsahujú. Hneď ma však napadlo, že by stálo za to vyskúšať pripraviť verziu aj bez lepku. A tak som na jednej známej českej stránke našla recept na tzv. “mrkvánky”, ktorým som sa nechala inšpirovať. Plán bol postupovať presne podla receptu, iba vynechať kypriaci prášok a vymeniť pšeničnú múku za mandľovú múku. Teraz viem, že ak by som tento plán dodržala, nikdy by sa asi na varimepaleo recept na mrkvovníky neobjavil. Jednoducho, malé chyby vedú niekedy k veľkým objavom.

Mrkvovníky som prezieravo najprv pripravila z menšieho množstva surovín a výsledok bol pre mňa absolútne prekvapivý. S cestom sa perfektne pracovalo, nelepilo sa, bolo tvárne a po upečení mäkké. Jeho chuť a konzistencia sa výborne dopĺňala s chuťou a konzistenciou slivkového lekváru. Bolo krásne opäť zažiť ten pocit maximálneho uspokojenia, nadšenia, novej energie do varenia, pečenia. Nielen v mrkvovníkoch, ale aj v samotnom ceste som videla veľký potenciál.

Hneď som sa preto pustila do prípravy koláčikov z plnej dávky. Natešená, nedočkavá som pripravila cesto. Ale aké bolo moje prekvapenie, keď sa tentokrát správalo úplne inak. Nedalo sa tvarovať, praskalo, po upečení bolo príliš tuhé. Bolo už po desiatej v noci, nebol čas na ďalšie experimenty a tak som cesto sklamane vrátila spať do misy, že z neho na ďalší deň upečiem aspoň aký taký koláč a na mrkvovníky zabudnem. Až neskôr ma napadlo, že som mohla pri príprave prvej skúšobnej dávky zameniť množstvá jednotlivých surovín. Nebolo veľa možností kde so mohla spraviť chybu a tak som rýchlo prepočítala a upravila množstvá v novom recepte. A cesto bolo opäť dokonalé.

Z mrkvovníkov sa teším, a veľmi. So samotným cestom mám veľa plánov, ktoré sa určite objavia na tejto stránke. Nebudem prezrádzať. Tešte sa.

Čo potrebujeme:

200g mrkvy, očistenej a nastúhanej na jemno
200 g mandľovej múky
cca 300 g masla, zmäknutého
štipku soli
slivkový lekvár (česky povidla) bez cukru

POZN. Mandľová múka musí byť nevyhnutne extra jemná! Vyzerá ako múka/prášok. Je suchšia a pri pečení sa správa inak ako tá, ktorú prezentujú ako múku ale ide skôr o rozmixované mandle.
Takto by mala vyzerať mandľová múka http://www.realfoodstore.co.uk/organic-extra-fine-almond-flour/
Toto zas nieje ta správna múka na mrkvovníky http://www.wellbees.com/almond-flour.html

Príprava:

Rúru vyhrejeme na 180 st. Celzia.

V miske zmiešame múku, soľ a nastrúhanú mrkvu. Pridávame postupne zmäknuté maslo, až kým bude cesto mastné, dobre tvarovatelné, ale zároveň nelepivé (nemusíte spotrebovať všetko).

Vypracujeme hladké nelepivé cesto, z ktorého tvoríme menšie tenučké placičky/štvorce. Plníme ich slivkovým lekárom (vid fotopostup). Ja som použila 10 g cesta, z ktorého som tvorila “štvorce” o veľkosti približne 5×5 cm. Plnila som ich 8-10g lekváru.

Koláčiky poukladáme na plech s papierom na pečenie. Vložíme do rúry a pečieme maximálne 20 minút.

Skladujeme v uzatvorenej nádobe.

IMG_3936IMG_3939IMG_3952IMG_3987IMG_3996IMG_3990IMG_3999IMG_4001IMG_4002IMG_3981IMG_4013IMG_3908IMG_3931

Print Friendly

Tagged , ,

Related Posts

3 thoughts on “Paleo mrkvovníky

  1. Eva

    Díky za recept, už delší dobu jsem přemýšlela, jak moje oblíbené vánoční (vždycky jsem je dělala jen o vánocích) cukroví přeonačit do palea. Už nemusím :) Vypadá to, že konečně pořádně využiju loňská domácí povidla! Díky!

     
    Reply
  2. alena

    ahoj urcite chcem vyskusat, len sa chcem opytat ci ten lekvar nevytecie pri peceni. dakujem Alena

     
    Reply
    • Mirka Post author

      Alena, povidla, ktoré som použila, boli dosť tuhé, takže nebol ani len náznak, že by chceli vytiecť.

       
      Reply

Napísať odpoveď pre Mirka Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *