vhodné pre: laktózové paleo (verzia s maslom), všetky druhy palea (verzia s ghee)
potenciálne diskutabilné potraviny: maslo
Sezóna špargle je opäť v plnom prúde a tak je aj čas na nový recept. A keďže sa teraz naša domácnosť vďaka nášmu čerstvému tretiemu prírastku nachádza v novom móde, v ktorom treba variť efektívne – výživne, rýchlo a naviac v rámci “pravidiel” dojčiacej matky, pripravila som po všetkých stránkach veľmi jednoduchú polievku resp. špargľový krém. Mňa osobne na špargli láka práve jej zvláštna chuť, ktorú nerada potláčam inými ingredienciami. Preto do tejto polievky nepridávam ani citrónovú šťavu, ani smotanu či bylinky typu tymianu. Vynechávam dokonca aj restovanú cibuľu.
Čo potrebujeme (2 porcie):
1 balenie (500g) špargle
75 g masla alebo ghee
soľ
mleté čierne korenie
0,5 l hovädzieho vývaru
Príprava:
Špargľu očistíme, tak že zrežeme stvrdnuté konce. Špargľu umyjeme a z niektorých stoniek odkrojíme špičky (cca 10 ks) a odložíme ich bokom.
Špargľu pokrájame na menšie kúsky (ja krájam od špičky a tak si kontrolujem, či ich mám dobre očistené od tvrdých častí. Keď už cítim, že nôž nezachádza do stonku tak ľahko ako vo vrchnejšej časti stonky, tak už zvyšok nepoužijem).
V hrnci rozpustíme ghee/maslo, na ktorom orestujeme špargľu (2-3 minúty). Podlejeme vývarom, dochutím soľou a pod pokrievkou varím 15 minút. Rozmixujeme dôkladne, vrátime do hrnca a pridám odložené špičky špargle. Varíme pár minút, kým nie sú mäkké.
Dochutíme mletým čiernym korením a servírujeme.
Tagged špargľa