Talianská klasika trochu inak.
Čo potrebujeme:
3 polievkové lyžice olivového oleja
2 plátky pancetty pokrájanej na menšie kúsky
1 veľká cibuľa, pokrájaná na jemno
2 veľké strúčiky cesnaku, pretlačené
1 pór, očistený a nakrájaný na kolieska (ja som mala domáci, je oveľa menší ako supermarketový, preto množstvo prispôsobte)
3 mrkvy, nakrájané na kolieska
2 stonky stonkového zeleru, nakrájané na jemno
1 cuketa, pokrájaná na menšie kúsky
1 zemiak, nakrájaný na drobno
1 liter vývaru (použila som domáci hovädzí bujón)
1 konzerva kvalitných lúpaných paradajok
veľká hrsť pokrájaného kelu
soľ
pesto:
1 hrnček pokrájanej petržlenovej vňate
2 polievkové lyžice píniových orechov
2 strúčiky cesnaku, pokrájané na menšie kúsky
2 polievkové lyžice strúhaného parmezánu
1 polievková lyžica olivového oleja
Príprava:
Na panvici na strednom plameni rozohrejeme lyžicu olivového oleja, pridáme slaninu a restujeme, kým nezačne slanina hnednúť. Pridáme ďalšie dve lyžice olivového oleja spolu s nakrájanou cibuľou a pórom. Restujeme, kým cibuľa a pór nezmäkne. Pridáme pretlačený cesnak a krátko restujeme.
Pridáme mrkvu, zeler, cukinu, zemiak a miešame dve až tri minúty. Zalejeme vývarom. Pridáme konzervu šúpaných paradajok, osolíme, premiešame a varíme 30 minút, kým zelenina nezmäkne.
Na záver pridáme nakrájaný kel a opäť varíme, kým nie je mäkký.
Medzičasom si pripravíme pesto. Petržlenovú vňať, orechy a cesnak rozsekáme v robote. Pridáme zvyšné ingrediencie a necháme v robote premiešať.
Polievku servírujeme s pestom a strúhaným parmezánom.
Polievka bola s malými úpravami prebratá z Food52.com.
Tagged kel, mrkva, parmezán, petržlen, petržlenová vňať, píniové orechy, zelenina, zeler