Varíme Paleo

Makový koláč bez múky

 

 

IMG_6471Tento makový koláč je veľmi jednoduchý na prípravu a ingrediencie a potešíte ním nielen každého milovníka maku. Ja ho mám veľmi rada na raňajky so šálkou kávy alebo čaju. Má v sebe málo orechov, žiadny prášok do pečiva a len prirodzené cukry z banánu, sušených hrozienok a trochu medu.

Čo potrebujeme

4 vajcia, oddelené žĺtka a bielka

1 lyžica medu

60 g vlašských orechov

70 g sušených hrozienok

1 banán

1 polievková lyžica citrónovej šťavy (nieje nevyhnutné)

140 g mletého maku (odporúčam mlieť si mak doma, koláč nie je potom taký suchý, ako keď použijete mletý mak z obchodu, a má oveľa lepšiu chuť)

ghee a mandľová múka / príp. strúhaný kokos na vymazanie a vysypanie tortovej formy

Postup:

Rúru vyhrejeme na 180 st. Celzia. Tortovú formu (cca o priemere 21 cm) vymastíme a vysypeme mandľovou múkou (alebo strúhaným kokosom).

V stredne veľkej mise vyšľaháme dôkladne žĺtka s medom.

Orechy nasekáme v kuchynskom robote na jemno. Pridáme hrozienka, rozsekáme taktiež na jemno. Pridáme banán, opäť chvíľu mixujeme, kým nezískame konzistenciu kaše (s drobnými kúskami orechov a hrozienok). Zmes vmiešame k vyšľahaným žĺtkom. Pridáme citrónovú šťavu a opäť premiešame.

Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý primiešame veľmi jemne k žĺtkovo-banánovej zmesi. Nakoniec taktiež veľmi jemne primiešame mletý mak.

Vlejeme do formy a pečieme približne 25 minút.

IMG_6474

 IMG_6473

Inšpirované týmto receptom.

Print Friendly

Tagged , , ,

Related Posts

3 thoughts on “Makový koláč bez múky

  1. pustny lisiak

    Vsade ma totalny uspech tento kolac, vcera som spravil uz treti. Par poznamok:

    – DOLEZITE NAJPRV: robil som treti kolac vcera ale prvy raz som zachytil kusky kamienkov. Kedze orechy aj hrozienka som starostlivo pozrel, museli byt v maku. Takze si ceknite aj mak, aspon opticky este PRED zomletim.

    – ked date 2-3x viac maku alebo viac bananov, kolacu nebude viac, vzdy to iste mnozstvo, len bude pevnejsi, hutny. Takze Maku jedno balenie, tych 200g je ok (neviem preco Mirka pise tych 140g… asi bude potom krehkejsi).

    – dal som tam 2 banany a poldeci mlieka ked som ich mixoval.

    – 2 cajove lyzicky lekvaru kolac podstatne zvlacnili a dodali mu vonu mierne lekvarovu.

    – orechy lepsie vlasske. Ked som nasypal minule z nudze arasidy… da sa to ale pridajte este 1 lyzicu medu :)))

     
    Reply
  2. Martina Kalászová

    Dakujem pustny lisiak za vylepšenie receptíku,tiež som dala dva banany a pridala lekvár.
    -je tak vláčnejší a hlavne chutný :-)
    (y)

     
    Reply
  3. magdalena

    Skvělý makovec.. přidáváte-li do receptu zavařeninu, zkuste to s ní i naservírovat, je to vynikající :-) ..díky za recept!

     
    Reply

Napísať odpoveď pre Martina Kalászová Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *