vhodné pre: všetky druhy palea
potenciálne problematické suroviny: –
Pred časom sa do mojej pozornosti dostal recept na kokosovo-brusnicový dezert, ktorý na svojej facebookovej stránke uverejnil Dr. Piják. Neotáľala som dlho a recept som v našej kuchyni vyskúšala. Originál vychádza z pomeru surovín 1:1:1 (ak som dobre pochopila pôvodný recept, išlo o objemové pomery). Dezert nechutil zle, ale dojem, že zahryzávam do čistého kokosového oleja prehlušoval veľmi vydarenú kombináciu kokosu a brusníc, kombináciu tukov a ovocných sacharidov. Po niekoľkých reprízach s upraveným pomerom kokosu a oleja je však výsledok skvelý. Pre istotu upozorňujem, že vzhľadom na zloženie kociek odporúčam postupnú a pozvoľnú konzumáciu
Čo potrebujete:
100 g (pol hrnčeka) sušené brusnice, ideálne sladené jablkovou šťavou
100 g (1 hrnček) veľmi jemne strúhaného kokosu
100 ml kvalitného kokosového oleja
Príprava:
V prípade, že sa vám nepodarilo zohnať dostatočne jemne pomletý kokos, skúste si ho pripraviť doma sami pomocou sekáčika v kuchynskom robote.
Kokos zmiešame s brusnicami, pridáme rozpustený kokosový olej a dôkladne premiešame. Zmesou naplníme vhodnú silikónovú formu alebo formu na ľad, z ktorej sa dá stuhnutá zmes jednoducho vytlačiť. Dôležité je, aby sa zmes do formy dôkladne a silou povtláčala.
Zmes necháme stuhnúť v chladničke. Stačí cca 30 minút.
Skladujeme vo vzduchotesnej krabičke v chladničke.
Tagged brusnice, kokosový olej, strúhaný kokos
výborné, kokos ale musí byť naozaj jemný aj preto aby lepšie vsiakol kokosový olej, inak olej stečie na spodok formičky.
Že na 30 minút do chladničky? Po 15 som musela ochutnať prvú kocku, že či sa oplatí čakať na ďalšie
Oplatilo sa 