vhodné pre: všetky druhy palea
potenciálne problematické potraviny: –
Donedávna sa mi spájal ružičkový kel iba s domácim vývarom, ktorý sa varí u nás doma. Vždy som sa veľmi tešila práve na kapustičky, ktoré v ňom plávali. Zbožňujem ich chuť. Potom som však objavila chuť pečeného ružičkového kelu a vďaka nemu sa táto zelenina objavuje v našom jedálničku ešte častejšie. Pečené kapustičky chutia výborne samostatne s restovanou slaninou ale aj ako príloha k mäsu. Ich príprava je veľmi jednoduchá a rýchla.
Čo potrebujeme (2-3 porcie):
balenie/400g čerstvého ružičkového kelu (Billa 1,29 eur/bal.)
4 polievkové lyžice olivového oleja
soľ
(maslo, rímska rasca, slanina na prípadné dochutenie)
Príprava:
Rúru vyhrejeme na 200 st. Celzia. Mriežka, na ktorú neskôr uložíme plech, by mala byť vzdialená asi 10 cm od výhrevnej špirály.
Kapustičky očistíme, umyjeme a dôkladnejšie usušíme. V miske ich zmiešame so soľou a dvomi lyžicami olivového oleja.
Zvyšné dve lyžice oleja použijeme na vymastenie plechu.
Kapustičky navrstvíme na plech a vložíme do rúry. Pečieme 15-17 minút, pričom po 10 minútach kapustičky premiešame a ak sa dá otočíme.
Upečené kapustičky môžeme dochutiť soľou (prípadne aj rímskou rascou) a plátkom masla. Ihneď podávame.
Kapustičky sú perfektné aj s slaninou restovanou do chrumkava.
Tagged ružičkový kel
Ja ich zvyknem pariť na paráku cca 20min, potom prelejem maslom, soľou a mletým čiernym korením- úžasná chuť !