vhodné: pre všetky druhy palea
potenciálne problematické suroviny: –
Na tento úžasný nápoj som natrafila náhodou, keď som hľadala inšpiráciu pre ďalšie použitie kurkumy v kuchyni. Jeho základ tvorí kurkuma a mlieko. Použiť sa môže akékoľvek mlieko a veľmi často sa v receptoch objavuje mlieko kokosové. Dôležitou súčasťou nápoja je mleté čierne korenie, ktoré až o 2000% zvyšuje využiteľnosť kurkumy ľudským telom.
Existujú rôzne postupy na prípravu golden milk, ja som dala prednosť postupu, ktorý zahňrňa prípravu zlatej kurkumovej pasty, ktorá potom môže byť dva týždne skladovaná v chladničke. Ta sa priamo rozpúšťa v teplom mlieku, pričom sa nápoj dochutí škoricou, vanilkou a medom. Je možné pripraviť nápoj aj z čerstvej kurkumy a zázvoru, recept uverejníme neskôr. Golden milk sa odporúča piť večer. Kurkumová pasta sa dá využiť aj pri varení – restovaná zelenina, ryža, restované či pečené mäso. Jej výživová hodnota sa zvyšuje pridávaním kokosového tuku.
O kurkume a jej blahodárnych účinkov na ľudský organizmus sa nebudem rozpisovať, pripravujem článok, kde vedecké poznatky zhrniem. V skratke, kurkuma má najmä protizápalové účinky, ale zdá sa, že sa podieľa aj na detoxikácii organizmu, udržiavaní správneho lipidového profilu, má rôzne “ochranné” účinky na tráviacu sústavu, kardiovaskulárny či imunitný systém. Nejedná sa len o “babské” reči, účinky kurkuminu (zložky kurkumy) sú dlhé roky v pozornosti rôznych vedeckých skupín a výsledky sa publikujú v odborných časopisoch. Viac o účinkoch kurkumy si zatiaľ môžete prečítať tu:
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/09/21/golden-milk.aspx
Čo potrebujeme:
Kurkumová pasta
40g kvalitnej kurkumy
3/4 čajovej lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
voda (cca 200-250 ml)
2 polievkové lyžice kokosového oleja
Golden milk
250 ml kokosové mlieko
1/2 čajovej lyžičky kurkumovej pasty
nefilrovaný med
vanilková esencia
škorica
(zázvor)
Príprava:
Kurkumu vsypeme do menšieho hrnca, pridáme čierne korenie a vmiešame toľko vody, aby kurkuma vytvorila pastu. Ja som použila až cca 200 ml. Varíme za stáleho miešania 7 minút (video pre predstavu, ako má pasta vyzerať : https://www.youtube.com/watch?v=jYCQb2YNGt4).
Mimo plameň nakoniec vmiešame kokosový olej. Prenesieme do vhodnej uzatvárateľnej nádoby a uchováme v chladničke najdlhšie 14 dní.
V malom hrnci zohreje pod bod varu kokosové mlieko,vmiešame 1/2 čajovej lyžičky kurkumovej pasty (alebo podľa chuti), pridáme dve tri kvapky vanilkového extraktu, medzi prsty škorice a podľa chuti medu ideálne nefiltrovaného. Pridala som približne jednu čajovú lyžičku ale netreba sladiť vôbec. Nápoj som vymixovala v mixéry aby bolo mlieko nadýchané, ale postačuje vidlička. Užite si tento lahodný nápoj.!
Tagged kokosové mlieko, kurkuma, škorica