Varíme Paleo

Domáci jogurt

 

IMG_1318Jogurt je mliečny výrobok a tak ho môžu niektorí paleo priaznivci radiť medzi zakázané potraviny. Jogurt je však spolu s niektorými ďalšími mliečnymi produktmi (veľmi tvrdé syry, kyslá smotana) fermentovaná potravina blahodarne pôsobiaca nielen na našu tráviacu sústavu. U nás doma je preto jogurt nepostrádateľnou súčasťou jedálnička.

Domáci biely jogurt si doma pripravujeme už štvrtý rok. Jeho príprava je vďaka nášmu jogurtovaču veľmi jednoduchá a super rýchla. Dá sa však pripraviť aj bez tohto pre nás úžasného pomocníka. Zvýšená hygiena pri práci alebo akékoľvek sterilizácie riadu, ku ktorým nás nabádajú mnohé iné návody, nie sú vôbec potrebné. Pri príprave jogurtu sa u nás správame tak, ako keby sme pripravovali hocičo iné. Jednoducho život si zbytočne nekomplikujeme :)

Kvalita jogurtu závisí od kvality jogurtu a mlieka. Mlieko by malo byť čerstvé a plnotučné, jogurt musí mať kvalitnú živú kultúru. Mne sa metódou pokus – omyl najlepšie osvedčili plnotučné mlieko Rajo (žltý obal) a Zvolenský biely jogurt. Samozrejme najoptimálnejším variantom mlieka a aj jogurtu je variant domáci, pričom kravičky by sa mali ideálne pásť na tráve.

Čo potrebujeme:

1 kelímok bieleho jogurtu so živou kultúrou (TIP 1)

1l  čerstvé plnotučné mlieko

(Ak si nájdete dobrý zdroj domáceho čerstvého mlieka, odporúča sa najprv upraviť mlieko teplom. Tzn. zohrejte ho pomaly na 80 °C a nechajte vychladnúť.
! Nemiešajte mlieko s jogurtom skôr než nevychladne, inak zabijete živé kultúry v štartovacom jogurte)

Príprava:

Jogurt priamo v nádobe zmiešam s mliekom (TIP 2) a nechám v jogurtovači kultivovať 8 hodín (45 °C). Získaný jogurt nechám hodinu chladnúť a potom skladujem v chladničke. Takto vydrží 7 dní.

Ak trpíte laktózovou intoleranciou, nechajte jogurt inkubovať dlhšie – po 24 hodinách by mala byť všetka laktóza strávená jogurtovou kultúrou.

Ak sa vám nechce investovať do jogurtovača (náš stál v prepočte okolo 15 €), naplňte zmesou sklenené poháre a vložte ich na plechu do rúry. Nechajte v rúre pri 40-45 °C (musíte si optimálne podmienky nastaviť sami pomocou teplomeru, ktorým v rúre sledujete teplotu, ak je potrebné, nechajte pootvorené dvierka rúry) inkubovať potrebný čas (pre odstránenie laktózy je potrebné inkubovať 24 hodín).

Upozorňujem, že 24 hodinovú inkubáciu odskúšanú nemám, preto výsledok nezaručujem. Najbližší výrobný cyklus ale urobím testovaciu 24 hodinovú verziu a prinesiem report!

TIP 1: Ako štartovaciu kultúru pre prípravu ďalšej dávky jogurtu môžete použiť práve vami pripravený jogurt

TIP 2: Ak chceme získať jogurt s vyšším obsahom tuku, časť mlieka nahraďte 33% sladkou smotanou.