Repu od malička nemám rada. Vždy, keď som ju odmietla, počula som vetu: „ Ty nemáš rada repu? Veď repa je zdravá. “ Ale čo už človek narobí, keď už mu raz chuť repy vadí?. Teraz som ale konečne našla niečo, kde sa chuť cvikly netradične skĺbi s chuťou čokolády. A výsledok je pre mňa až neuveriteľne harmonický, jemný a lahodný.
Keď som cviklovo-čokoládovú tortu vytiahla prvýkrát z rúry a od nedočkavosti som ju ešte teplú ochutnala, bola som nadšená. Vlastne som bola z výsledku natešená ako malé dieťa. Torta bola nielen veľmi chutná ale bola aj úžasne nadýchaná a pritom šťavnatá.
Čo potrebujeme:
230 g repy (2 stredne veľké repy)
200 g čokolády
4 polievkové lyžice teplého espressa
100 g masla
5 vajíčok
5 polievkových lyžíc kakaa
1 1/4 čajovej lyžičky prášku do pečiva
100 g hnedého cukru
lístky čerstvej mäty na dozdobenie
kakao na posypanie
Príprava:
Neošúpanú repu vložíme do hrnca s vodou a uvaríme do mäkka (cca 45 minút). Necháme vychladnúť.
Medzičasom vyhrejeme rúru na 180 °C a tortovú formu (ja som použila 22 cm) vymastíme maslom.
Repu ošúpeme, nakrájame na menšie kúsky a rozmixujeme v mixéri na pyré (ak je potrebné, pridajťe trochu vodu – teraz na konci zimy už majú repy menej vody, tak som musela cca 60 ml pridať)
Vo vodnom kúpeli začneme rozpúšťať nalámanú čokoládu, nepremiešavame.
Medzičasom uvaríme espresso.
Keď je čokoláda už úplne zmäknutá, prelejeme cez ňu kávu a raz premiešame.
Čokoládu po okraji obložíme na kúsky nakrájaným maslom a lyžičkou alebo varechou ho zatlačíme do čokolády a necháme rozpúšťať.
Oddelíme žĺtka od bielok.
Čokoládu odstavíme z vodného kúpeľa a dobre premiešame s maslom. Hmota by sa mala stať celistvou s hustou konzistenciou. Necháme minútku schladnúť a veľmi pomaly !!! čokoládu zašlahávame do žĺtkov. Vajíčka musíme v skutku veľmi pomaly temperovať , inak sa nám zrazia. Vznikne nám veľmi hustá hmota.
Primiešame cviklové pyré a kakao zmiešané s práškom do pečiva.
Vyšľaháme sneh z bielkov, do ktorého zašlaháme cukor. Sneh má byť nadýchaný a pevný.
Opatrne, jemne primiešame sneh do čokoládovej hmoty. Premiešavame dôkladne ale nie zbytočne dlho, aby nám sneh „nesplasol“.
Nalejeme do formy a pečieme 40-45 minút.
Vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a servírujeme posypané hojne kakaom.
Řepa a hořká čokoláda je famózní kombinace.. a zůstává vláčný i několik dní (pokud Vám tak dlouho vydrží ;-)) ..díky za recept!