Varíme Paleo

Brokolicová frittata pomaly pečená v rúre

 


vhodné pre:
laktózové paleo (variant s parmezánom) alebo všetky druhy palea (variant bez parmezánu)
potenciálne nevhodné suroviny: parmezán

IMG_1031Je málo receptov, ktoré si nemusím prispôsobiť na svoj spôsob varenia, na dostupné ingrediencie, na svoje chute. Toto je jeden z nich. Recept na frittatu, taliansku formu omelety. Frittata se pripravuje tak, že sa ingrediencie, ktoré charakterizujú daný variant (často zelenina príp. mäso, syr), zalejú rozšľahanými vajíčkami. Zmes sa potom pečie na panvici pomalšie ako omeleta, často sa dopeká sa v rúre. Väčšinou ide o rýchle zapečenie v rúre, v prípade tohoto receptu je postup ako keby opačný. Frittata sa zapečie rýchlo na plameni a následne sa pečie pomalšie pri nižšej teplote v rúre. Nižšie nájdete takmer presný opis originálneho receptu, doplnenými mojimi poznámkami. Výsledná frittata je geniálna, zožala veľké úspechy a teším sa až nabudúce zapojím aj vlastnú fantáziu.

Čo potrebujeme (4 porcie):

10 väčších vajec
2 1/2 polievkových lyžíc postrúhaného parmezánu (parmezán použijeme iba v prípade laktózového palea)
1 čajová lyžička soli
mleté čierne korenie (cca 40 otočiek na mlynčeku alebo podľa chuti)
7 polievkových lyžíc kvalitného olivového oleja
1 ks brokolice
1/2 červenej cibule
1 vrchovatá polievková lyžica na jemno nasekaného cesnaku
1/8 čajovej lyžičky drvenej či mletej chilli sušenej papričky alebo mletého kajenského korenia
citrónová šťava
optimálne panvica, ktorá sa dá použiť aj v rúre príp. zapekacia misa vhodná na použitie na plameni aj do rúry (uvádzam ale aj postup, kedy nádobu použiteľnú zároveň na variči a aj v rúre nemáme)

Príprava:

Vyhrejeme rúru na 200 st. Celzia.

Vajíčka vymiešame dôkladne s parmezánom (vynecháme v prípade, že nekonzumujete mliečne výrobky), čajovou lyžičkou soli a mletým čiernym korením.

Brokolicu rozdelíme na jednotlivé ružičky, ktoré v prípade potreby ešte prekrojíme pozdĺžne.

Na panvici o priemere 25-28 cm (panvica vhodná na pečenie v rúre) rozohrejeme 4 polievkové lyžice olivového oleja a restujeme brokolicu do hnedkasta. Osolíme. (Ak nemáme panvicu vhodnú do rúry, presuňte restovanú brokolicu do pekáča alebo zapekacej misky).

Panvicu/pekáč s restovanou brokolicou vložíme do rúry a pečieme 10 -15 minút.

Medzičasom si na panvici rozohrejeme 2 polievkové lyžice olivového oleja a restujeme cibuľu (pokrájanú buď na jemno alebo ako v originál recepte na tenké polkolieska), ktorú sme jemne osolili. Restujeme na stredne silnom plameni, až kým nezačne cibuľa zľahka hnednúť. Odstavíme z plameňa.

Brokolicu, ak je už mäkká, vyberieme z rúry a znížime teplotu rúry na 150 st. Celzia.

Brokolicu primiešame k cibuli, pridáme lyžicu olivového oleja, chilli a cesnak. Krátku chvíľu restujeme, kým sa cesnak nerozvonia. Ale pozor, aby cesnak nezhorkol.

Ak máme zmes cibuľa/brokolica/cesnak/chilli v panvici, ktorá je vhodná do rúry, prilejeme vajíčka rovno do panvice a necháme 30 sekúnd na silnom plameni piecť. Panvicu potom ihneď vložíme do rúry a pečieme v rúre ďalších 25 minút alebo dokiaľ nie sú vajíčka tuhé. Zbytočne frittatu neprepekáme, je potom suchá.

(Pokiaľ nemáme vhodnú nádobu pre použitie aj na plameni aj v rúre, vynecháme krok pečenia frittaty na plameni. Zmes brokolica/cibuľa/cesnak/chilli premiestnime z panvice do vhodnej  okrúhlej zapekacej misy/klasickej tortovej formy (25-28 cm), ktorú sme vytreli olivovým olejom. Zalejeme vajíčkami a pečieme už od začiatku v rúre, pri 150 st. Celzia).

Frittatu servírujeme pokvapkanú olivovým olejom, citrónovou šťavou, jemne posypanou parmezánom.

IMG_1008IMG_1012IMG_1020IMG_1021IMG_1022IMG_1024IMG_1025IMG_1030IMG_1031IMG_1040IMG_1045

Originálny recept nájdete na https://food52.com/recipes/32139-andrew-feinberg-s-slow-baked-broccoli-frittata.

Print Friendly

Tagged , ,

Related Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *