Dostala som tip na baklažánovú polievku. A tak som ju hneď otestovala a zaradila medzi moje obľúbené polievky.
Čo potrebujeme:
2 veľké baklažány
4 polievkové lyžice olivového oleja
1 cibuľa
1-2 strúčiky cesnaku, podľa chuti
čerstvá bazalka
800 ml zeleninový, príp. hovädzí vývar
350 g šúpané paradajky v konzerve alebo domácu paradajkovú omáčku
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
strúhaný parmezán na prípadné ochutenie
Príprava:
Rúru vyhrejeme na 220 st. Celzia.
Baklažán umyjeme a na viacerých miestach ho prepichneme nožom. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 45 minút, kým nezmäkne. Necháme vychladnúť, potom ho ošúpeme a necháme odkvapkať. Nakrájame na menšie kúsky.
V hrnci zohrejeme olej, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme do mäkka. Pridáme nakrájaný cesnak a ešte chvíľu miešame. Pridáme dužinu z baklažánov, nakrájané paradajky, bazalku, zalejeme vývarom a varíme na miernom plameni asi 30 minút.
Hotovú polievku rozmixujeme do hladka, necháme prejsť varom a osolíme, okoreníme podľa chuti.
Polievku môžeme podávať so strúhaným parmezánom a lístkami čerstvej bazalky.
Zdroj: http://varecha.pravda.sk/recepty/polievka-z-peceneho-baklazanu-s-parmezanom-/33602-recept.html