Varíme Paleo

Veľkonočné menu

Posted on by in | 0 Comments
 

veklkonocneVeľkonočné sviatky sú často krát o upratovaní, varení a pečení. Ja to mám inak. Neupratujem, nevarím, nepečiem. Snažím sa užiť si tie voľné chvíle s mojimi blízkymi, v prírode, v pokoji, s úsmevom, bez stresu. Keďže sa ale predsa len niečo jesť musí, pripravila som veľkonočné menu tak, aby bolo veľmi chutné ale zároveň, aby sme v kuchyni nestrávili veľa času. Pritom všetkom som sa nechala inšpirovať veľkonočnými tradíciami.
Na Zelený štvrtok, deň poslednej večere Ježiša Krista, sa tradične konzumovali zeleninové jedlá. Hovorí, že by sa malo jesť vždy niečo zelené – aby bola dobrá úroda a aby zostali ľudia zdraví. Varila sa polievka z jarných byliniek, špenát či hlávkový šalát. Zeleným štvrtkom sa končí pôst. Dodržiava sa  však väčšinou až do Bielej soboty, keď sa večer po slávnosti Vzkriesenia Krista z mŕtvych môže objaviť po dlhom čase na stole mäso.
Na Veľký piatok  bol ukrižovaný Ježiš Kristus. Tento deň je prísne pôstny – môže sa jesť len trikrát denne, pričom by sa nemalo jesť do sýta. Jedlá sa často podobali jedlám typickým pre Zelený Štvrtok.
Na Bielu sobotu sa začalo vyvárať a piecť, pričom sa varilo hlavne z bravčoviny, prípadne z jahňaciny. Na samotnú Bielu sobotu sa podávala kyslá polievka, v ktorej sa vyvarilo údené mäso. Ako druhý chod sa pripravovali makové či bryndzové opekance. Okrem toho sa pripravovali obradové jedlá na Veľkonočnú nedeľu, kedy sa oslavoval deň zmŕtvychvstania Ježiša Krista – pieklo sa jahňa, varila sa šunka, klobásy, huspenina, hrudka a piekli sa koláče.
K tradičným a najstarším veľkonočným jedlám patria predovšetkým vajíčka, ktoré sú symbolom vzkriesenia i nového života. Tradične sa pripravovala v nedeľné ráno praženica.

Nech sa páči, veľkonočné menu:

 

  • Jarný šalát z reďkovky, jarnej cibuľky, zeleru a gorgonzoly

  • Špenát so strateným vajcom

Dobrú chuť.

Print Friendly

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *