Varíme Paleo

Tvarohové guľky s marhuľami

 

IMG_4116Od mamy som si priniesla domáci tvaroh. Vravela mi, že lepší tvaroh nejedla. Ležal mi v chladničke, až kým neprišiel ďalší víkend. Stále som rozmýšľala, čo s ním. Ten istý víkend som bola na tržnici a priniesla som si marhule. Ležali na stole a ja som rozmýšľala, čo s nimi. Výsledkom bol nápad, že spravím tvarohové guľky s marhuľami. Poteším tým deti, seba a isto aj muža. Naviac si ušetrím čas s varením zložitého obeda, keď je vonku teraz tak krásne. A tak som išla hľadať recepty na tvarohové guľky bez múky. Našla som recept, ktorý sa pýšil tým, že na pol kila tvarohu išli 2 polievkové lyžice múky. Ja som múku vynechala a výsledok ma veľmi pozitívne prekvapil. A nielen mňa, ale aj môjho muža, ktorý, keď sa vrátil z futbalu, mal na stole nečakaný obed, na ktorý som potom počúvala samú chválu.
Ak máte niekde možnosť zohnať si dobrý mäkký tvaroh, neváhajte a tvarohové guľky určite vyskúšajte. 

 

Čo potrebujeme (cca 9-10 ks väčších guliek):

500 g mäkkého tučného, najlepšie domáceho tvarohu (je dôležité, aby nemal veľa vody, aby mal aspoň konzistenciu bryndze)
1 vajce
jogurt
maslo
práškový cukor
sušená levanduľa (nemusí byť)

Príprava:

Dáme si zohrievať do veľkého hrnca vodu so štipkou soli.

Umyjeme marhule.

Tvaroh vytiahneme z chladničky a ihneď do neho zapracujeme vajce. Mala by vzniknúť tuhá (nie vodnatá) zmes, do ktorej balíme marhule a tvoríme guľky. .

Keď začne voda v hrnci vrieť, stlmíme plameň na minimum a vkladáme veľmi opatrne guľky (najlepšie pomocou lyžice ich ponárame jednu po druhej). Guľkami na záver jemnučko pohýbeme, aby sa neprilepili ku dnu hrnca. Varíme v horúcej ale nie vriacej vode približne 8-10 minút (podľa veľkosti marhúľ). Guľky opatrne vyberieme na tanier, necháme ich dve tri minútky postáť, aby stuhli, poprášime ich podľa chuti práškovým cukrom, polejeme rozpusteným maslom a na záver pridáme biely jogurt a dozdobíme sušenou levanduľou.

IMG_4089IMG_4091IMG_4097IMG_4116IMG_4137IMG_4148

Print Friendly

Tagged ,

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *