Varíme Paleo

Stredoslovenská kapustnica s mäsovými guľkami

 

 

18Moja mamina sa raz vrátila z návštevy našej rodiny v Martine a bola nadšená kapustnicou, ktorú jej ponúkla moja krstná. Základ bol ten istý, aký varí mamina už dlhé roky na Vianoce, s tým rozdielom, že v nej plávali okrem kapusty a húb aj mäsové guľky pripravené z klobásovej zmesi. No nedalo sa nevyskúšať a musím uznať, že jej nadšenie zdieľam.

 

Čo potrebujeme (8 porcií):

0,5 kg poriadne kyslej kapusty
50 g sušených húb
0,6 – 0,8 kg domáceho údeného mäsa (krkovička, stehno)
0,4 kg údené kosti/rebrá
soľ
2 bobkové listy
4 ks celého čierneho korenia
4 ks nového čierneho korenia
0,25 kg mletého mäsa na klobásovú zmes (optimálne mleté na hrubšie)
5 čajových lyžičiek mletej červenej papriky
menšia zarovnaná polievková lyžica soli na klobásovú zmes
2 1/4 zarovnanej čajovej lyžičky mletej alebo drvenej rasce
2 strúčiky cesnaku, pretlačené

 

Postup:

Klobásovú zmes si pripravíme 24 hodín vopred. Mleté mäso zmiešame s koreninami, dobre prepracujeme a odložíme do chladničky.

Mäso a kosti umyjeme. Vložíme do hrnca, pridáme kapustu, huby, soľ, koreniny a zalejeme vodou tak, aby všetko bolo pod vodou + nejaký centimeter navyše. Privedieme k varu, stlmíme plameň na minimum a varíme približne 2-3 hodiny alebo kým nie je mäso úplne mäkké.

Mäso a kosti vyberieme. Mäso odložíme a podávame samostatne s horčicou a kyslými uhorkami/čalamádou/feferónkami. Podobne mäso s kostí.

Z klobásovej zmesi vytvarujeme 12 guliek, ktoré vložíme do vriacej kapustnice, stlmíme plameň a varíme 15 minút. Servírujeme.

 

2341518IMG_8991

Print Friendly

Tagged , , ,

Related Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *