vhodné pre: laktózové paleo
potenciálne problematické potraviny : cukor, kakao, čokoláda, smotana
Sľubujem teraz, že toto bude na dlho môj posledný “hnedý” koláč. Ale keďže s letom prišiel nedostatok času, musíme aj zrýchliť pečenie. Táto roláda je úplne jednoduchá a zvládne ju každý.
Čo potrebujeme:
5 vajec
120 g hnedého cukru
2 polievkové lyžice kvalitného kakaa
250 ml 40% sladkej smotany (ale postačí aj 33%) (alebo 125 ml vyšlahanej smotany a podľa potreby doplniť s mascarpone alebo len mascarpone….)
1/2 bal. vanilkového cukru
čokoláda horká najmenej 70% ako poleva
Príprava:
Rúru vyhrejeme na maximum.
Na veľký plytký plech položíme papier na pečenie (bez neho to nepôjde) a vymažeme ho maslom alebo s ghee.
V miske vymiešame žĺtky, cukor a kakao. Dôkladne.
Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a opatrne ho vmiešame do zmesi. Rozotrieme na plech a vložíme do rúry. Pečieme presne 8 minút. Plech vyberieme z rúry a piškót z neho hneď stiahneme preč. Necháme ochladnúť. Plnku budeme natierať na tú stranu piškótu, ktorá ležala na papieri na pečenie.
Ušľaháme veľmi tuhú šľahačku, pridáme vanilkový cukor, roládu potrieme a stočíme. Ak sa nám zdá šľahačka málo tuhá, môžeme zašľahať napríklad mascarpone. Mascarpone môže nahradiť šľahačku úplne.
Na záver roztopíme čokoládu a roládu potrieme.
Originálny recept pochádza z http://www.recepty.cz/recept/nebeska-rolada-bez-mouky-bezlepkova-4193
Tagged čokoláda