Varíme Paleo

Restovaná pečienka s tymiánom a cesnakom

 

vhodné pre: klasické paleo (vynechanie masla), laktózové paleo
potenciálne problematické potraviny: –

IMG_2849
Teším sa, že začínam vypĺňať jedno zo zatiaľ slabších miest varimepalea (vnútornosti) práve týmto receptom.

Postup (3-4 porcie):

500 g kuracej pečienky
8 polievkových lyžíc olivového oleja
1 polievková lyžica masla príp. ghee
2 jarné cibule, pokrájané na kolieska
2 stonky rapíkatého zeleru, pokrájaný na kolieska
3 strúčiky cesnaku, nakrájaný na pásiky
cca 6-8 vetvičiek čerstvého tymiánu
soľ
mleté čierne korenie

Príprava:

Pečienku umyjeme a očistíme od spojov a tuku. Ak sú kúsky pečienky veľké, prekrojíme ich. Necháme temperovať na izbovú teplotu.

Keď má pečienka izbovú teplotu, v menšej panvici alebo v nepriľnavom hrnci rozohrejeme dve polievkové lyžice olivového oleja a jednu polievkovú lyžicu masla. Na strednom až miernom plameni restujeme zeler za stáleho miešania asi pol minútu až minútu, pridáme cibuľu a restujeme do mäkka asi jednu minútu. Na záver jemne osolíme a odstavíme z plameňa.

Na panvici rozohrejeme šesť polievkových lyžíc olivového oleja. Množstvo oleja závisí aj na veľkosti panvice, mala by ním byť dostatočne pokrytá (pozri aj POZN.). Na strednom plameni veľmi krátko (cca pol minúty, nesmie zhnednúť, ale len zmäknúť) restujeme nakrájaný cesnak a štyri celé vetvičky tymiánu. Cesnak aj tymian odstránime opatrne  z oleja a cesnak primiešame k restovanej cibuli a zeleru. Na oleji ihneď restujeme pečienku približne 2,5 minúty z každej strany, menšie kúsky je dobré vyberať skôr. Ak nemáte skúsenosti, prepečenosť pečienky sledujte, mala by byť v strede ružová, ak už ide farba dohneda bude pečianka suchšia. Skúšajte aj vidličkou na pečienku pritlačiť, keď je veľmi mäkká, ešte ju restujte, keď začne tvrdnúť, je čas ju vytiahnuť. Pečienku prenesieme k zmesi cibule a cesnaku.

Na záver pridáme do tej istej panvice, na ktorej sme restovali pečienku, lyžicu masla a krátku chvíľu restujeme lístky z cca štyroch vetvičiek tymiánu. Tymián s maslom pridáme k zmesi pečienky.

Osolíme a okoreníme podľa chuti a ihneď podávame.

POZN. Ak máte malú panvicu, restujte pečienku na dvakrát, tzn. rozdeľte si množstvo oleja, cesnaku, tymiánu a pečienky na polovicu, postupujte podľa postupu, preneste pečienku aj s olejom k restovanej cibuli a opakujte znovu postup s novým olejom.

IMG_2778IMG_2781IMG_2787IMG_2798IMG_2810IMG_2816IMG_2818IMG_2823IMG_2845

Print Friendly

Tagged , ,

Related Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *