U nás doma sa často na večeru piekol bôčik. Bola to výsostne záležitosť rodičov. Ja a ani moja sestra sme si nevedeli predstaviť, že by sme si tento – či už len malinký – kúsok trasúceho sa tuku a mäsa mali vložiť do úst. Úplne živo si pamätám, ako mama s otcom chodili s tečúcimi slinami nakukovať do rúry a netrpezlivo prešľapovali v kuchyni čakajúc na ten zázrak. Keď sa na neho potom nedočkavo vrhli, zalizovali sa doslova až za ušami a vydávali pri tom zvuky vrcholnej blaženosti. Až nedávno som všetko pochopila…
Čo potrebujeme:
1 kg bôčiku
drvená rasca
mletá červená paprika
soľ
Príprava:
Bôčik umyjem, osuším a nakrájam na 2 cm hrubé plátky.
Plátky masa naukladám do pekáča, osolím ich z oboch strán a nakoniec poprášim mletou červenou paprikou a posypem drvenou rascou. Mäso nakoniec oblejem pohárom vody a zároveň ho tak aj podlejem.
Pečiem pri 200 °C, kým mäso nie na povrchu chrumkavé (cca 1-1,5h). Počas pečenia bôčik polievam výpekom, raz plátky aj obrátim, aby boli pekne opečené z oboch strán. Ak je nutné, podlievam počas pečenia vodou (ale na konci už určite nie, aby sme mali vo finále chutnučký výpek).
Podávame s kyslou uhorkou, chrenom, horčicou, príp. listovým šalátom alebo kvasenou zeleninou.