Varíme Paleo

Pečený bôčik

 

titulkaU nás doma sa často na večeru piekol bôčik. Bola to výsostne záležitosť rodičov. Ja a ani moja sestra sme si nevedeli predstaviť, že by sme si tento – či už len malinký – kúsok trasúceho sa tuku a mäsa mali vložiť do úst. Úplne živo si pamätám, ako mama s otcom chodili s tečúcimi slinami nakukovať do rúry a netrpezlivo prešľapovali v kuchyni čakajúc na ten zázrak. Keď sa na neho potom nedočkavo vrhli, zalizovali sa doslova až za ušami a vydávali pri tom zvuky vrcholnej blaženosti.  Až nedávno som všetko pochopila…

Čo potrebujeme:

1 kg bôčiku

drvená rasca

mletá červená paprika

soľ

Príprava:

Bôčik umyjem, osuším a nakrájam na 2 cm hrubé plátky.

Plátky masa naukladám do pekáča, osolím ich z oboch strán a nakoniec poprášim mletou červenou paprikou a posypem drvenou rascou. Mäso nakoniec oblejem pohárom vody a zároveň ho tak aj podlejem.

Pečiem pri 200 °C, kým mäso nie na povrchu chrumkavé (cca 1-1,5h). Počas pečenia bôčik polievam výpekom, raz plátky aj obrátim, aby boli pekne opečené z oboch strán. Ak je nutné, podlievam počas pečenia vodou (ale na konci už určite nie, aby sme mali vo finále chutnučký výpek).

Podávame s kyslou uhorkou, chrenom, horčicou, príp. listovým šalátom alebo kvasenou zeleninou.

Print Friendly

Tagged ,

Related Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *