Varíme Paleo

Pečené kurča v kardamómovom jogurte

 

IMG_5932Perfektné, jednoduché, mäkké, šťavnaté a krásne voňavé kurča. A hranolky namiesto tradičnej ryže sú geniálne. Nehovoriac o smotanovej omáčke, ktorá sa hodí k akýmkoľvek pečeným zemiakom.
Odporúčam naložiť si kura do jogurtu 24 hodín vopred.

 

 

Čo potrebujeme:

semiačka zo 6 kardamómových toboliek (ak nemáte, postačí aj mletý kardamóm, aj keď rozdiel poznáte)
1 čajová lyžička celého čierneho korenia
2 čajové lyžičky morskej soli
1 čajová lyžička mletého koriandra
1 čajová lyžička mletej rímskej rasce
3 strúčiky cesnaku
1 polievková lyžica olivového oleja
125 ml tučného bieleho jogurtu
1 polievková lyžica strúhaného zázvoru
1 polievková lyžica šťavy z citróna
kurča najlepšie domáce (ja pripravujem tak, že použijem dve kurčatá, pričom krídla a chrbty použijem na polievku, zvyšok upečiem,príp. jedny prsia ešte odložím)

Príprava:

V mažiari alebo v mixéri rozdrvíme semiačka kardamómu a čierne korenie. Pridáme soľ, koriander, rímsku rascu, nastrúhaný príp. rozpučený cesnak a olivový olej. Dobre rozmixujeme. Celú zmes zamiešame do jogurtu, pridáme strúhaný zázvor a citrónovú šťavu. Dôkladne premiešame.

Kuracie stehná a prsia si vložíme do veľkej misy, pridáme jogurtovú zmes a kurča ňou riadne potrieme. Necháme v chladničke minimálne 3 hodiny alebo pokojne až 24 hodín. Kurča vyberieme z chladničky hodinu pred samotnou prípravou.

Rúru si predhrejeme na 220 °C. Kurča vložíme do pekáča a pečieme odkryté 45 – 60 minút (ak by sa vám kurča z vrchu pripekalo, pokojne ho na posledných 15 minút prikryte alobalom. Kurča nechajte po vybratí z rúry 15 minút stáť a až potom servírujte s hranolkami a smotanovo-paprikovou omáčkou.

Hranolky buď pečieme v rúre naraz s kuraťom (môžeme aj v jednom pekáči) alebo pečieme najprv kurča, ktoré 15 minút pred koncom vyberieme, zabalíme do alobalu, upečieme hranolky, kurča vrátime do rúry a dopečieme.IMG_5882IMG_5886IMG_5895IMG_5916

IMG_5932 IMG_5968IMG_5988

 

Print Friendly

Tagged ,

Related Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *