Varíme Paleo

Paštéta z kuracích pečienok s brusnicami

 

vhodné pre: laktózové paleo
potenciálne problematické suroviny: maslo, citrón

IMG_1815

Paštéta s rýchlou prípravou a nezameniteľnou chuťou, ktorú jej dodávajú brusnice macerované v brandy.
Inšpiráciu na prípravu samotnej paštéty som našla v diskusii jedného blogu, originálny recept potom pochádza z kuchárky Better Homes & Gardens cookbook. Behom prípravy samotnej paštéty som dostala nápad naložiť sušené brusnice do brandy, orestovať ich aj s alkoholom a vmiešať ich do paštéty. Tá vďaka tomu získala svoj nezameniteľný charakter a chuť, ktorú inak postrádala. U nás táto paštéta nevydržala ani do druhého dňa.

Čo potrebujeme (3-4 porcie):

1 bal. (cca 450 g) kuracích pečienok
1 veľká šalotka, na jemno pokrájaná (cca 1/4 hrnčeka)
2 polievkové lyžice masla príp. ghee
3 polievkové lyžice domácej majonézy (pokojne vynechajte a nahraďte zmäknutým maslom)
2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
2-3 polievkové lyžice zmäknutého masla
niekoľko kvapiek Tabasca (môžete vynechať)
1/2 čajovej lyžičky soli alebo podľa chuti
čerstvo mleté čierne korenie
hrsť sušených brusníc
soberano alebo iné brandy
rozpustené maslo ale optimálne ghee na pokrytie paštéty (množstvo závisí na ploche, ktorú treba pokryť – cca 25 g, ghee má po stuhnutí na rozdiel od masla konzistentnú štruktúru bez bielych škvŕn)

Príprava:

Brusnice prepláchneme vodou, vložíme do malej misky a zalejeme ich alkoholom (soberano príp. iný podobný alkohol). Necháme macerovať minimálne 30 minút.

Zatiaľ pečienky dôkladne prepláchneme studenou vodou, očistíme a nakrájame ich na stredne veľké kusy.

Na panvici rozohrejeme maslo príp. ghee a restujeme na strednom plameni na jemno nakrájanú šalotku. Keď je cibuľa mäkká, pridáme k nej pečienky a restujeme za častého premiešavania cca 5 minút. Necháme chvíľu vychladnúť.

Takto upravené pečienky preložíme aj s prípadnou šťavou (nemalo byť jej byť veľa, ak sa pečienky správne na začiatku “zatiahli”) do misky robotického mixéra a vymixujeme ich do hladka. Keď je zmes už vychladnutá, pridáme maslo, majonézu, soľ, čierne korenie, citrónovú šťavu, tabasco a opäť vymiešame do hladka. Preložíme do vhodnej misky, budeme na záver ešte primiešavať ručne brusnice.

Menšiu panvicu si rozohrejeme a prenesieme na ňu brusnice aj alkoholom. Restujeme za neustáleho miešania, až kým sa tekutina neodparí. Časť takto pripravených brusníc si odložíme stranou na záverečné dozdobenie a zvyšok vmiešame do paštéty. Paštétu preložíme do vhodnej nádoby, ktorá sa dá prikryť, posypeme ju zvyšnými brusnicami a zalejeme roztopeným ghee príp. maslom, tak aby brusnice vytŕčali z masla (len čisto pre efekt).

Necháme odležať v chladničke. Pred servírovaním paštétu s predstihom vytiahneme z chladničky, nech maslo a aj samotná paštéta zmäknú.

Podávame s čerstvou zeleninou (mrkva, uhorka, kaleráb, stopkatý zeler), ktorú sme pokrájali na silnejšie hranolčeky.

IMG_1780IMG_1764IMG_1770IMG_1771IMG_1774IMG_1776IMG_1802IMG_1823

Print Friendly

Tagged , ,

Related Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *