Varíme Paleo

Pomaly pečená krkovička so slaninou a cibuľou

 

vhodné pre: všetky druhy paleo
potenciálne problematické potraviny:

IMG_0168Tento recept je receptom mojej maminy. Ohuruje ňou nielen nás, ale taktiež návštevy. Jednoducho takto pripravená krkovička je zárukou úspechu. Je mäkučká, voňavá a má úžasnú chuť a lahodný výpek. Veľmi sa k nej hodí dusená červená kapusta.
Recept je veľmi jednoduchý, avšak nevyhnutné je prispôsobiť si čas pečenia svojej rúre.

Čo potrebujeme (4-5 porcií):

1,2 kg krkovičky
drvená rasca
soľ
200 g cibule (čo odpovedá asi 2 stredne veľkým kusom)
100 g slaniny (cca 3 ks plátkov hrúbky 1 cm)
pár vetvičiek čerstvého rozmarínu (ak ho máte práve po ruke)

Príprava:

Rúru vyhrejeme na 120 st. Celzia.

Krkovičku umyjeme, osušíme a nakrájame na silnejšie plátky ( cca 2-2,5 cm jeden). Osolíme a vložíme do pekáča. Posypeme rascou a na každý kus mäsa položíme menšiu vetvičku rozmarínu.

Cibuľu očistíme a nakrájame na osminky. Plátky slaniny nakrájame na menšie kusy. Pridáme k mäsu.

Pekáč prikryjeme a vložíme do rúry. Pečieme 2,5-3 hodiny (možno aj 3,5 hodiny). Čas pečenia závisí od mäsa, koľko pustí šťavy a taktiež od rúry a pekáča. Je treba piecť dovtedy, kým v pekáči nezostane tak cca 1 cm šťavy. Už by v nej mal prevládať z väčšej časti tukový podiel. Ja som piekla tri hodiny. Mäso sa nesmie vysúšať. Ak sa tak deje, mäso častejšie otáčajte. Inak otáčanie nieje potrebné.

Keď už je teda šťava z väčšej časti redukovaná, zvýšime teplotu rúry na 200 st. Celzia a mäso pečieme tentokrát odkryté cca 20-30 minút. V polovici môžeme mäso otočiť (ak vidíme, že sa nám povrch vysúša). Na konci by malo mať mäso peknú zlatohnedú farbu, malo by byť mäkké na dotyk a šťava by mala byť kompletne redukovaná. V pekáči zostane len výpek – tuk.
Je možné, že tento finálny krok môže trvať aj 40 minút, ale tu už riskujeme, že sa mäso vysuší. V takom prípade si neste ponaučenie do budúcnosti, že treba nechať mäso dlhšie pod pokrievkou pri 120 st. Celzia. Všetko je otázkou cviku. Každopádne na konci by mäso malo zostať dokonale šťavnaté, jemné, rozplývajúce sa na jazyku. Potom je takto pripravená krkovička skutočným zázrakom.

Dobrú chuť.

IMG_0093IMG_0089IMG_0101IMG_0103IMG_0111IMG_0113IMG_0115IMG_0186

Print Friendly

Tagged ,

Related Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *